in

„Линейката“ – диво препускане по ръба на морала

Линейката
Снимки: ambulancethemovie/instagram

Истината е, че „Линейката“ щеше да е просто поредният високобюджетен екшън на Майкъл Бей, ако не съдържаше четири ключови елемента: сърцераздирателната мотивация на един от престъпниците, бягството от клишето на задължителния хепиенд, изумителните кадри от Ел Ей (операторският екип включва над 50 човека) и присъствието на Джейк Джиленхол в актьорския състав.

Без значение дали обичате екшъни, „Линейката“ не просто ще ви допадне, но и ще ви разчувства. Което не мога да кажа за всички филми на режисьора Майкъл Бей – с изключение на „Армагедон“ и „Пърл Харбър“, не се сещам за други негови проекти, които бих изгледала пак. (Все пак, говорим за човека, на когото дължим откровената комерсиална манифактура „Трансформърс“.) Но случаят с този филм е различен. Базиран на датски филм със същото заглавие от 2005-а, „Линейката“ е всъщност доста далеч от оригинала и предлага едно истинско препускане – буквално и метафорично – из целия спектър на човешките емоции и картата на Лос Анджелис.

Ветеранът от Афганистан Уил Шарп (изигран превъзходно от Яя Абдул-Матийн II) има нужда от сериозна сума за лечението на съпругата си. Застраховките не покриват нужната интервенция и Уил е буквално изправен пред дилема на живот и смърт: да участва ли в планиран банков обир в името на жена си, или просто да седи безучастно, очаквайки края… Е, бившият военен в крайна сметка избира да се включи в обира, организиран от доведения му брат Дани (в ролята – феноменалният Джейк Джиленхол!) и така променя съдбата си.

Планът за банковия обир изглежда изпипан до последния детайл, но в крайна сметка всичко се обърква. Полицията пристига на място, започва голямата филмова пукотевица, а Уил прострелва един от служителите на реда. За да се спасят и да избягат, двамата с Дани се скриват в линейката с ранения полицай. Тя ще бъде техният съмнителен Ноев ковчег следващите няколко часа, в които ще се носят из улиците на Ел Ей под обстрел от всякакъв род и калибър, а хеликоптери и полицейски коли ще изскачат буквално отвсякъде.

В линейката е също и парамедикът Кам (изиграна прилично от Ейса Гонсалес), която има свои собствени вътрешни битки за водене, а ужасът наоколо ще ѝ помогне в крайна сметка да се сдобри със себе си… Сред наистина запомнящите се сцени в „Линейката“ е операцията, която Кам ще трябва да извърши без никакъв опит и без налична упойка: буквално с две голи ръце! И то докато колата се носи с висока скорост и под обстрел.

Неистовото, истерично преследване е изпълнено с драматични обрати, в които човешката съвест е подложена на свиреп тест. Ярък акцент са взаимоотношенията между двамата доведени братя – една огнена смес от обич, неразбирателство, преданост.

Идеята за морал в този филм не е черно-бяла, през цялото време се движим по ръба на етичните категории, без да можем да заключим кои, в крайна сметка, са „лошите“ и „добрите“ герои – нещо, заради което всъщност си струва да гледате „Линейката“! Без да забравяме, че сред бонусите на филма са и зашеметяващите гледки от Ел Ей и околността: урбанистичният пейзаж във всички негови ракурси и настроения ще изпълва съзнанието ви дълго, след като вече сте излезли от киносалона.

Накратко: простете на Майкъл Бей за онази глупост с „Трансформърс“ и отидете да гледате „Линейката“.

Прочетете още:

Приятно различният „Батман“ на Мат Рийвс

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Каталин Новак

Каталин Новак – първата жена президент на Унгария

Зеленчукова фритата

Зеленчукова фритата