in

„Линейката“ – диво препускане по ръба на морала

Линейката
Снимки: ambulancethemovie/instagram

Истината е, че „Линейката“ щеше да е просто поредният високобюджетен екшън на Майкъл Бей, ако не съдържаше четири ключови елемента: сърцераздирателната мотивация на един от престъпниците, бягството от клишето на задължителния хепиенд, изумителните кадри от Ел Ей (операторският екип включва над 50 човека) и присъствието на Джейк Джиленхол в актьорския състав.

Без значение дали обичате екшъни, „Линейката“ не просто ще ви допадне, но и ще ви разчувства. Което не мога да кажа за всички филми на режисьора Майкъл Бей – с изключение на „Армагедон“ и „Пърл Харбър“, не се сещам за други негови проекти, които бих изгледала пак. (Все пак, говорим за човека, на когото дължим откровената комерсиална манифактура „Трансформърс“.) Но случаят с този филм е различен. Базиран на датски филм със същото заглавие от 2005-а, „Линейката“ е всъщност доста далеч от оригинала и предлага едно истинско препускане – буквално и метафорично – из целия спектър на човешките емоции и картата на Лос Анджелис.

Ветеранът от Афганистан Уил Шарп (изигран превъзходно от Яя Абдул-Матийн II) има нужда от сериозна сума за лечението на съпругата си. Застраховките не покриват нужната интервенция и Уил е буквално изправен пред дилема на живот и смърт: да участва ли в планиран банков обир в името на жена си, или просто да седи безучастно, очаквайки края… Е, бившият военен в крайна сметка избира да се включи в обира, организиран от доведения му брат Дани (в ролята – феноменалният Джейк Джиленхол!) и така променя съдбата си.

Планът за банковия обир изглежда изпипан до последния детайл, но в крайна сметка всичко се обърква. Полицията пристига на място, започва голямата филмова пукотевица, а Уил прострелва един от служителите на реда. За да се спасят и да избягат, двамата с Дани се скриват в линейката с ранения полицай. Тя ще бъде техният съмнителен Ноев ковчег следващите няколко часа, в които ще се носят из улиците на Ел Ей под обстрел от всякакъв род и калибър, а хеликоптери и полицейски коли ще изскачат буквално отвсякъде.

В линейката е също и парамедикът Кам (изиграна прилично от Ейса Гонсалес), която има свои собствени вътрешни битки за водене, а ужасът наоколо ще ѝ помогне в крайна сметка да се сдобри със себе си… Сред наистина запомнящите се сцени в „Линейката“ е операцията, която Кам ще трябва да извърши без никакъв опит и без налична упойка: буквално с две голи ръце! И то докато колата се носи с висока скорост и под обстрел.

Неистовото, истерично преследване е изпълнено с драматични обрати, в които човешката съвест е подложена на свиреп тест. Ярък акцент са взаимоотношенията между двамата доведени братя – една огнена смес от обич, неразбирателство, преданост.

Идеята за морал в този филм не е черно-бяла, през цялото време се движим по ръба на етичните категории, без да можем да заключим кои, в крайна сметка, са „лошите“ и „добрите“ герои – нещо, заради което всъщност си струва да гледате „Линейката“! Без да забравяме, че сред бонусите на филма са и зашеметяващите гледки от Ел Ей и околността: урбанистичният пейзаж във всички негови ракурси и настроения ще изпълва съзнанието ви дълго, след като вече сте излезли от киносалона.

Накратко: простете на Майкъл Бей за онази глупост с „Трансформърс“ и отидете да гледате „Линейката“.

Прочетете още:

Приятно различният „Батман“ на Мат Рийвс

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Каталин Новак

Каталин Новак – първата жена президент на Унгария

Зеленчукова фритата

Зеленчукова фритата