in

Каталин Новак – първата жена президент на Унгария

Каталин Новак

Каталин Новак стана първата жена президент на Унгария. Тя е на 44 години, бивша министърка е и заместник-председател на партията на Орбан – ФИДЕС. При гласуването този март в парламента получи 137 гласа. Съперникът ѝ, икономистът Петер Рона, спечели 51 гласа.

Новак обеща да защитава традиционното унгарско семейство и да сложи край на демографския спад. „Ние, жените, отглеждаме децата, грижим се за болните, готвим, способни сме да сме на две места едновременно, да си изкарваме прехраната, да обучаваме, да печелим Нобелови награди“, заяви Новак преди гласуването в парламента.

„Ние сме добре запознати със силата на думите, но можем и да замълчим и да слушаме, когато това е необходимо, можем да защитаваме семействата си, ако има опасност“, каза още тя. Новак е завършила икономика в Будапещкия университет Корвинус и право в Сегедския университет в Унгария. Учила е и в Парижкия университет в Нантер. Освен унгарски, говори френски, английски и немски. Женена и има три деца. Цялото ѝ семейство присъства на гласуването в парламента.

Каузите на Каталин Новак

Някои експерти смятат, че задачата на Новак, първата президентка на Унгария, ще е да гарантира на ФИДЕС гласовете на жените на предстоящите другия месец парламентарни избори. Преди две години тя се прочу с кампания, в която убеждаваше жените, че няма нужда да се състезават с мъжете, да наблягат на равното заплащане с тях и да мислят, че не може да са щастливи, ако имат много деца и се занимават само с възпитанието им.

Биографията ѝ обаче не е на класическа майка и домакиня. През 2001 година започва да работи в Министерството на външните работи на Унгария, живее седем години в Германия, където работи съпругът ѝ. През 2010 г. става съветник във външно министерство, а през 2014 г. – държавен министър по въпросите на семейството и младежта.

Каталин Новак е протестантка. Твърдо подкрепя унгарския закон, забраняващ разпространяването сред непълнолетни на съдържание, свързано с хомосексуалността и смяната на пола, критикуван от Брюксел и възприеман като ограничаване на свободата на словото и на правата на ЛГБТ общността.

След като бе избрана за президент, тя каза, че ще защитава конституцията, която на практика циментира основни положения от консервативния дневен ред в страната.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Зафир Раджаб

Зафир Раджаб пред Oshte.bg: Театърът страда от липса на внимание

Линейката

„Линейката“ – диво препускане по ръба на морала