in

Лесна морковена торта

Морковена торта

Морковената торта е много популярен десерт. Предпочитана е от много хора, тъй като е вкусна и не прекалено тежка, каквито са повечето шоколадови и сметанови торти.

В повечето рецепти има глазура от крема сирене. Понякога в тестото се добавят ядки като орехи или пекани, както и подправки като канела и джинджифил. В морковената торта могат да се добавят и плодове, например ананас, стафиди или кокос, за добавяне на естествена сладост.

Произходът на морковената торта е спорен. През 1951г. е публикувана рецепта, която много наподобява морковена торта.

Според кулинарите, рецептата идва от европейската кухня през Средновековието, когато захарта и подсладителите били прекалено скъпи и хората слагали моркови в десертите.

Ето как да приготвите вкусна морковена торта:

Необходими продукти:

  • 230 мл олио
  • 100 грама кисело мляко
  • 4 яйца
  • 1½ ч.л. ванилия
  • ½ портокал
  • 265 грама брашно
  • 335 грама кафява захар
  • 2½ ч.л. канела
  • 1 к.л. индийско орехче
  • 265 грама моркови
  • 100 грама стафиди
  • 100 грама орехи

За глазурата:

  • 100 грама масло
  • 300 грама пудра захар
  • 100 грама крема сирене

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса, за да загрява и подгответе форма за торта, като сложите хартия за печене в нея.

Разбийте олиото с киселото мляко, яйцата, ванилията, настърганата портокалова кора и настърганите моркови.

В друга купа добавете пресятото брашно, захарта, канелата и индийското орехче. Добавете и щипка сол.

Разбъркайте добре.

Към сместа с яйца и мляко добавете сухите съставки.

Изсипете сместа в подготвената форма и печете около 25-30 минути.

Проверете блата с клечка за зъби, за да разберете дали е готов.

След като се изпече, оставете блата да изстине и го разрежете на три.

За глазурата, разбийте маслото с пудрата захар. Добавете половината крема сирене, разбъркайте и след това добавете и останалото крема сирене.

Сглобете тортата, като сложите един блат, намажете с малко от крема, поръсите с малко стафиди и натрошени орехи. След това слагате следващия блат, отново крем и т.н.

Завършете тортата с глазура и украсете по ваш вкус.

  • Обичате ли морковена торта?

    Морковена торта
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 интересни факта за Disneyland

„Джони грабна пушката“ – войната през живота на обикновен човек