in

Леонардо да Винчи бил виртуоз в кухнята

Снимка: leonardo_davinci_/instagram

Има толкова много неща, които не знаем за прочутите и известните личности. Това е така, защото и те са обикновени хора и както се казва – „нищо човешко не им е чуждо“. Това са и детайлите, които будят най-голям интерес. Знаем, че Леонардо да Винчи е прославен художник и изобретател. Картините му, сред които „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“ са част от уникалното световно творчество. Пет столетия след смъртта на гения най-сетне са оценени заслугите му за развитието и на европейската кухня.

Леонардо да Винчи посвещавал много време на теорията на кулинарията

Френският гастроном Рикардон пише, че кулинарията, от една страна, е изкуство, а от друга – наука, която се опира на постиженията на химията, физиката и други отрасли на естествознанието. Лорд Байрон пък отбелязва: „Кой би предположил, че кулинарията ще обхване целия този материал, за да стане наука“. Затова неслучайно великият гений от епохата на Възраждането Леонардо да Винчи се е занимавал не само с живопис, с инженерни и други естествени науки, но много време е посвещавал и на теорията на кулинарията, която прилагал в качеството си на готвач.

Неотдавна в Англия бе издадена книгата на Шел и Джонатан Раут „Бележки към кухнята на Леонардо“. В нея се разказва, че още като юноша, ученик в художествената работилница на Верокио, Леонардо е работил и като помощник-готвач в една от гостилниците във Флоренция. По-късно заедно със Сандро Ботичели открили и собствено заведение.

Интересът към готварството Леонардо запазва през целия си живот. 13-годишен организира празненствата на банкетите в двора на граф Сфорца в Милано. Геният, който никога не се е женил, завеща значителна част от състоянието си на готвача Батиста де Виланис.

Неговите творения

Леонардо се интересува от всичко, свързано с кулинарията. Той изобретява механична хлеборезна машина и скара с шишове с двигател, задвижван от вятъра. Въвежда в Италия и употребата на салфетките, които нарича „алтернатива на мръсните покривки“. Създава множество забележителни ястия за дворцовата кухня, чиито рецепти записва с помощта на свой собствен шифър.

Любопитно е, че геният пише от дясно на ляво, както правят арабите. Кулинарните бележки са открити в ръкопис, който се съхранява в петербургския Ермитаж. Този документ е намерен заедно с две негови картини. Според специалистите Леонардо да Винчи може да се счита за откривател на новото направление в европейската кухня, което получава признание чак 500 години след смъртта на великия художник.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Глобус

Тест: 10 въпроса по география, които хората винаги бъркат

Ризото

Розово ризото с пилешко месо