in

Леонардо да Винчи бил виртуоз в кухнята

Снимка: leonardo_davinci_/instagram

Има толкова много неща, които не знаем за прочутите и известните личности. Това е така, защото и те са обикновени хора и както се казва – „нищо човешко не им е чуждо“. Това са и детайлите, които будят най-голям интерес. Знаем, че Леонардо да Винчи е прославен художник и изобретател. Картините му, сред които „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“ са част от уникалното световно творчество. Пет столетия след смъртта на гения най-сетне са оценени заслугите му за развитието и на европейската кухня.

Леонардо да Винчи посвещавал много време на теорията на кулинарията

Френският гастроном Рикардон пише, че кулинарията, от една страна, е изкуство, а от друга – наука, която се опира на постиженията на химията, физиката и други отрасли на естествознанието. Лорд Байрон пък отбелязва: „Кой би предположил, че кулинарията ще обхване целия този материал, за да стане наука“. Затова неслучайно великият гений от епохата на Възраждането Леонардо да Винчи се е занимавал не само с живопис, с инженерни и други естествени науки, но много време е посвещавал и на теорията на кулинарията, която прилагал в качеството си на готвач.

Неотдавна в Англия бе издадена книгата на Шел и Джонатан Раут „Бележки към кухнята на Леонардо“. В нея се разказва, че още като юноша, ученик в художествената работилница на Верокио, Леонардо е работил и като помощник-готвач в една от гостилниците във Флоренция. По-късно заедно със Сандро Ботичели открили и собствено заведение.

Интересът към готварството Леонардо запазва през целия си живот. 13-годишен организира празненствата на банкетите в двора на граф Сфорца в Милано. Геният, който никога не се е женил, завеща значителна част от състоянието си на готвача Батиста де Виланис.

Неговите творения

Леонардо се интересува от всичко, свързано с кулинарията. Той изобретява механична хлеборезна машина и скара с шишове с двигател, задвижван от вятъра. Въвежда в Италия и употребата на салфетките, които нарича „алтернатива на мръсните покривки“. Създава множество забележителни ястия за дворцовата кухня, чиито рецепти записва с помощта на свой собствен шифър.

Любопитно е, че геният пише от дясно на ляво, както правят арабите. Кулинарните бележки са открити в ръкопис, който се съхранява в петербургския Ермитаж. Този документ е намерен заедно с две негови картини. Според специалистите Леонардо да Винчи може да се счита за откривател на новото направление в европейската кухня, което получава признание чак 500 години след смъртта на великия художник.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Глобус

Тест: 10 въпроса по география, които хората винаги бъркат

Ризото

Розово ризото с пилешко месо