in

Лазаровден е! Празник на здравето и дълголетието

лазаровден

Лазаровден е един от най-красивите и цветни български празници. Той се свързва с настъпването на пролетта и се отбелязва осем дни преди Великден, като всяка година се пада на различна дата, но винаги в събота. Празникът носи името на Свети Лазар, което е символ на здраве и дълголетие.

Най-популярният обичай на този ден е Лазаруване. Младите девойки, наричани още лазарки, берат цветя и плетат с тях венци, които носят на следващия ден – за Цветница. Те са облечени в традиционни носии и обикалят къщите, пеейки обредни лазарски песни за здраве, щастие и берекет. За благодарност стопаните им дават пари, бели яйца, плодове и малки подаръчета.

Обичаят

Обичаят е широко разпространен из цялата страна. В миналото дори се е смятало, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Също така било прието, че една мома може да лазарува само веднъж.

Няма ограничение за броят на лазарките. В по-големите населени места те са разделени по махали, тъй като не трябва да се лазарува в една къща два пъти.

Снимка: Pixabay

Лазарките

В деня на празника две от лазарките носят кошница с яйца, други две дебели тояги, които играят символично мъжката роля, една носи кривак, а друга балтия (брадва). Последната се нарича Лазарова булка.

Те тръгват по къщите, а когато влязат в нечий двор, отпред се нареждат двете моми с криваците и вдигат тоягите, а останалите ги заобикалят в кръг. Други четири лазарки влизат в кръга и започват да танцуват около момите с тоягите, докато наредените в кръга девойки пеят лазарски песни.

Лазарски песни

Лазарските песни са най-различни. Когато девойките се събират да тръгват по къщите, пеят една песен, когато влизат в някоя къща – пеят друга, в зависимост от домакините. Има песни за жени, мъже, момичета, момчета, булка, бебе, кмет, свещеник и т.н. Те са основно за здраве, благополучие и плодородие. Смята се, че всяка къща, посетена от лазарки, ще има здраве, щастие и благополучие.

Накрая лазарките се връщат в къщата, от която са тръгнали (обикновено на някое от момичетата) и изпяват една последна песен, на която играят лазарско хоро.

Какво се готви на Лазаровден по традиция?

По традиция на Лазаровден се приготвят ястия с коприва, лапад или киселец, тъй като зеленият цвят се свързва с пролетта и със самия празник. Жените в къщата правят вита баница, а на много места се приготвят джуркана коприва и спанакова бурания.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Папая

Папая- тропическият плод с безброй ползи за здравето и красотата

Проклятието да живееш в интересни времена