Чушките са един от най-вкусните и полезни зеленчуци. Те могат да бъдат различни цветове, от което зависи и вкусът им, както и различни размери.
Червените чушки са най-често използваните. Могат да се пълнят с различни плънки, да се добавят към салати и да се правят на супи, макар и крем супата от червени чушки да не е сред най-популярните.
Чушките са богати на витамини А, В1, В2, В6, С и Е. Интересен факт е, че всъщност чушките са много по-богати на витамин C от цитрусовите плодове и магданоза. С най-високо съдържание на витамин C са червените и оранжевите чушки. Те съдържат около 3 пъти повече от този витамин, в сравнение със зелените чушки, например.
Крем супата от червени чушки е вкусна, много полезна и помага при настинки. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
- 6 червени чушки
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 1 стрък целина
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин
- 1 литър пилешки бульон
- ½ ч. ориз
- 2 с.л. мащерка
- сол и черен пипер
- 1 люта червена чушка
- ½ ч.л. лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете от семките и нарежете чушките на ситно.
Измийте и нарежете също морковите, лука и целината. Накълцайте чесъна на ситно и запържете всички зеленчуци в зехтин, в голяма тенджера.
Когато омекнат, добавете бульона, измития ориз, нарязаната на ситно мащерка, нарязаната на ситно люта чушка и малко сол и черен пипер.
Оставете супата да заври, след което намалете малко котлона и оставете да къкри около 30 минути, докато зеленчуците и оризът омекнат напълно.
Когато всичко е добре сварено, махнете супата от котлона и изчакайте да се охлади.
След 30-40 минути пасирайте и добавете лютия червен пипер отгоре.
Можете да сервирате супата с крутони или със сухари.
-
Опитвали ли сте крем супа от чушки?
-
Да
-
Не
-