in

ОМГОМГ

Кой уби Джон Ленън: История на едно шокиращо убийство

джон ленън
Снимки: johnlennon/instagram

Джон Ленън няма нужда от представяне. Трудно е да се говори за него, без да се спомене дълбокото му влияние върху рок музиката през XX век. Не само партньорството му с колегата му от „Бийтълс“ Пол Маккартни, което бе едно от най-успещните в историята на музиката, но Джон Ленън успя да направи революция в жанровете.

Славата му се съревновава с невероятното внимание, което певецът получава след смъртта си. Той бе застрелян на 8 декември 1980 г. от луд фен в Ню Йорк, след като се прибира от звукозаписното студио. Джон Ленън си отива от този свят едва на 40 години.

Той и съпругата му Йоко Оно посещават Ню Йорк, за да рекламират съвместния си албум и в същия ден направили фотосесия за Rolling Stone, заснета от фотографката Ани Лейбовиц. Ленън дава и последното си медийно интервю в деня на убийството си за RKO Radio.

Убиецът на Ленън иска негов автограф по-рано през деня

По пътя към студиото Дейвид Чапман, който след броени часове планира да убие Ленън, го спира за автограф. Ленън подписва копието му на „Double Fantasy“ и се държи много мило с него. „Лимузината чакаше, съпругата му чакаше в лимузината и той отдели време и подписа албума ми“, казва Чапман по-късно в изслушване за предсрочното си освобождаване.

По време на същото изслушване за условно освобождаване той е попитан дали това първо взаимодействие с Джон Ленън го е накарало да постави под съмнение убийствените си планове и да той казва следното:  „Да, имаше вътрешна борба известно време, знаете ли, питах се какво правя тук? Напусни. Опитах се да си кажа да си тръгна. Имам албума, занеси го вкъщи, покажи на жена ми, всичко ще бъде наред. Но бях толкова принуден да извърша това убийство, че нищо не би ме измъкнало от тази сграда“.

По-късно същата вечер, когато Ленън и Оно се връщат в Дакота, Чапман все още чака отвън. Докато двойката минава покрай него, за да влезе в дома им, Чапман изстрелва 5 куршума по него, улучвайки го с четири от куршумите в гърба и рамото. Ленън е откаран по спешност в болницата, но издъхва.

Убиецът не бяга, а чака ареста си

Дейвид Чапман прави самопризнания и е осъден на доживотен затвор. Той е само на 25 години, когато убива Ленън. Чапман не е имал предишни присъди и е работил като охранител на Хаваите, преди да застреля Ленън. Още по-смущаващ е фактът, че той бил дългогодишен фен на Бийтълс. Но след противоречивото изявление на Ленън от 1966 г., че „Бийтълс“ са „по-популярни от Исус“, Чапман се обръща срещу Ленън. Той също така се подразнил от текстовете в по-късните песни на Ленън „God“ и „Imagine“. Те имат стихове, които могат да се възприемат като противопоставяне на християнството.

Убиецът на Ленън бил обсебен от измисления герой, Холдън Колфиед, от романа „Ловецът в ръжта“ около времето на стрелбата. Съобщава се, че Чапман е искал да моделира живота си както бунтовника Калфиед и дори е имал копие на „Ловецът в ръжта“ при себе си, когато е убил Ленън.

Дейвид Чапман е арестуван на място и скоро след това е обвинен в убийство втора степен. Той остава затворен в Green Haven Correctional Facility в Ню Йорк и досега му е отказано условно освобождаване 11 пъти.

8 декември – най-черният ден в музикалния свят

Освен легендарният съосновател на „Бийтълс“ Джон Ленън, на 8 декември е убит и китаристът на групата „Пантера“ Даймбег Даръл. По ирония на съдбата и двамата са застреляни от свои фенове.

Точно 24 години след убийството на Джон Ленън – на 8 декември, 2004 г., следва нов удар за феновете на музиката, и по-точно на метъла. Легендарният китарист и основател на „Пантера“ Даймбег Даръл е смъртоносно прострелян от фен по време на концерт в Кълъмбъс, Охайо. Стрелецът е Нейтън Гейл, който улучва Даръл 3 пъти в главата. Убити са още трима, а ранените са 7. Самият убиец е застрелян от полицай, докато е презареждал пистолета си.

По това време Даръл (чието рождено име е Даръл Ланс Абът) е с новата си банда „Демиджплан“. Тичайки по сцената, нападателят започва да стреля в различни посоки – по групата и в публиката, а много хора първоначално мислят, че е част от сценична постановка. Скоро след това обаче всичко става ясно – полицията успява да го повали мъртъв.

Даймбег умира на място, а рок музиката загубва завинаги един от най-добрите китаристи в историята. Според една от теориите, убиецът Гейл е бил разярен от разрива в отношенията между Даймбег и вокалиста на „Пантера“ Фил Анселмо, довел до разпадането на групата.

Въпреки мрачната сянка на 8 декември, денят е белязан и от едно друго важно музикално събитие. На този ден през 1943 г. се ражда Джим Морисън, чиито творби променят завинаги музиката и остават неизлечима следа в световната култура.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

грим

10 мита за грима, в които трябва да спрете да вярвате

Как да се обличате в студеното време