in

Коелю – от психиатричната клиника, през затвора до щастието и успеха

коелю

Един от най-известните писатели на нашето време – Паулу Коелю, роден на днешния ден и автор на над 23 творби, вярва, че е достатъчно човек само да внимава и да се вглежда в знаците по пътя и тогава уроците сами ще дойдат при него, за да може да направи следващата стъпка. Творецът мисли, че се сблъскваме с два основни проблема – първият е да разберем кога да започнем, а вторият – кога да спрем, но това, което прави живота интересен е възможността да осъществим мечтите си.

Родителите му го пращат 3 пъти в клиника за душевноболни

Паулу е роден в Рио де Жанейро в семейството на Педру Коелю, изтъкнат инженер, и Алисия Коелю, ревностна католичка. Още от младежките си години мечтае за артистична кариера, което не се посреща възторжено от консервативното му семейство. Коелю посещава местно йезуитско училище, където развива любов към писането. Родителите му обаче не одобряват влечението на сина им и той постепенно се отдалечава от тях, развивайки бунтарски дух. Те възприемат погрешно непостоянното му поведение и на три пъти го изпращат в клиника за душевноболни, където той претърпява различни терапии, сред които и електрошокова.

Става част от хипи движението, пише текстове на песни

Когато през 1968 г. в Бразилия се заражда хипи движението като реакция срещу диктаторския режим в страната, Коелю се присъединява към него и започва да пише статии, проповядващи свобода. Създава и текстове на песни, с които изкарва прехраната си. През 1973 г. става член на организация, защитаваща свободата на словото.

Арестуван е заради поезията си

Две години след това Паулу Коелю е арестуван заради поезията си, в която бразилската диктатура вижда заплаха. Тези преживявания оказват огромно влияние върху живота на писателя и той решава, че има нужда от промяна. Започва работа в звукозаписна компания и няколко години по-късно заема поста художествен директор в CBS, но през 1978 г. изненадващо е уволнен.

Брак и духовно израстване в Европа

Година след това се среща със старата си позната Кристина, за която по-късно се жени, и двамата започват да пътешестват из Европа. Там Коелю се връща към католическата вяра и през 1986 г. извървява Пътя към Сантяго, старинен маршрут между Франция и Испания, дълъг приблизително 800 км. По него поклонници стигат до испанския град Сантяго де Компостела, където се съхраняват мощите на св. Яков, покровител на Испания. След това събитие Коелю намира сили да напише първата си книга „Дневникът на един маг“, където описва преживяното.

Успехът

През 1988 г. Паулу пише „Алхимикът“, която има небивал успех и 14 години по-късно е обявена за най-продаваната книга, написана на португалски език. През следващите години писателят продава над 140 милиона копия от книгите си, преведени на 73 езика, в над 168 страни. Получава множество литературни награди, включително престижната International IMPAC Dublin Literary Award за „Вероника решава да умре“.

Когато животът е съперник

След всичко, което му се е случило, талантливият писател споделя: „Понякога животът е голям скъперник – човек прекарва дни, седмици, месеци, дори години, без да изживее нещо ново. От друга страна, след като отворим някаква врата, през нея нахлува истинска лавина. В даден момент нямаме нищо, а в следващия получаваме повече, отколкото можем да понесем“.

Срещата на една жена със себе си е игра, която крие сериозни рискове

В друга негова творба четем нещо толкова проникновено за женския свят, че даже не е за вярване, че е написано от мъж. Но това, разбира се, само доказва огромния талант на Коелю – „Аз съм две жени едновременно: едната желае цялата радост, цялата страст и всички приключения, които животът може да предостави. Другата иска да бъде робиня на рутината, на семейния живот, на нещата, които могат да бъдат планирани и осъществени. Аз съм домакиня и проститутка, като двете живеят в едно тяло и водят борба помежду си. Срещата на една жена със себе си е игра, която крие сериозни рискове. Божествен танц. Когато се срещнем със себе си, в нас се сблъскват две божествени енергии, два свята. И ако по време на тази среща липсва необходимото уважение, единият свят унищожава другия“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

сьомга

Филе от сьомга с терияки сос

Солун

10 безплатни неща, които можете да правите в Солун