in

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ – на гости в душата на Яворов

Постановката „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ е обход в света на Пейо Яворов. И не само, защото се усеща, че той е полковник Витанов, а защото… сме в душата на твореца, озърташ се, може да го видиш, докоснеш, да те омае и да те извиси. Това е творчеството на Яворов – живо, инатливо, сетивно, достолепно, вихрено, съзидателно и укротяващо.

Този, който влиза в душата му е режисьорът Бина Харалампиева. Това е нейното поредно доказателство не само за таланта, който има, но и за усета ѝ към пренасянето през времената на изконните човешки битувания като любов, семейство, предателство, смърт, прошка. „Струва си да влезеш в душата на Яворов, но това става трудно“, неслучайно казва Бина Харалампиева.

Сюжет

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ е втората по хронологичност пиеса на Пейо Яворов, първоначалното ѝ заглавие е „Майката“. Основната сюжетна линия проследява колизиите след настъпил разрив в едно щастливо семейство. Причината е дълго пазената тайна на Бистра Попович (Теодора Духовникова). След като е разкрита, животът на всички се променя. Следват трансформации, наситени с емоционалност до краен предел. В ролята на съпруга ѝ – Сава Попович, влиза Дарин Ангелов, който разбира, че синът им не е негов, а баща на Данаил (Богдан Бухалов) е дългогодишният приятел полковник Витанов (Иван Юруков).

Грехът като път напред

Представлението на камерна сцена започва сред зеленина, домашна лимонада, кресла с розово фламинго и птичи песни. И това е необходимата доза свежест за сетивата на зрителя, контрапункт преди да се слее със света на семейство Попович. Какво става обаче, когато тайната е разкрита? Прошката търсим от децата, от най-близките, караме ги да се превърнат в доказателство, че греховете не са жестоки и че нашата идентичност се определя и от тях, заради тях се променяме и вървим напред. Защото Бистра казва: „Светът нямаше да го има, ако имаше само добро“. Защото именно това доближава Яворов до модерната европейска проза.

Той никога не е еднозначен, праволинеен. Затова идеята му се пренася като паралел години по-късно, когато пред същата дилема е изправена снахата на Бистра – Олга. Свекървата обаче я съветва: „Ако сърцето ти не е пълно, махай се“. Дали майката, колкото и да е обичала Сава, съжалява, че не е избягала с полковник Витанов? Защото въпросите са много, а когато гръм удари в слънчев семеен ден, животът след това продължава с ехото от него.

40 години тишина

Пиесата се връща в Народния театър след 40 години тишина – през 2019 г. е примиерата ѝ. Като драматург Яворов завършва две пиеси – „В полите на Витоша и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, приета с резерви и оказала се негова предсмъртна. Тревогите около нея започват още с генералната репетиция през 1912 година, прекъсната от мобилизацията за Балканската война, в която по-късно загива един от актьорите. Затова премиерата се забавя до следващия октомври, в навечерието на най-драматичното време за Яворов – през ноември съпругата му Лора Каравелова се застрелва в дома им, а той в мъката си опитва същото и се ослепява, преди след година да натисне спусъка окончателно. На фона на тези събития „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ остава недооценена, докато всъщност носи дълбоко психологически казус, сравняван с работата на Ибсен.

За втори път пиесата е поставена от Хрисан Цанков на сцената на Народния театър през 1939 година, а после чак през 1979 г. – от режисьора Пантелей Пантелеев.

Яворов: Не съм социолог, нито моралист, аз само анализирам и рисувам

Запитан за източника на сюжет в пиесата и за целта на написването ѝ, Яворов отговаря: „Случаят“ е прост… Аз си поставих по своему една психологическа задача и се помъчих да я разреша. След двайсет години лъжа истината излазя наяве. Гърмът пада. Да видим как засегнатите ще изживеят своето поражение… Аз не съм нито социолог, нито моралист – искам да бъда само поет и художник… Аз само анализирам и рисувам“.

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тадж Махал

Тадж Махал – дворецът, направен в името на любовта

Супа Айнтопф

Немска супа Айнтопф