in

Книгата на бедняка струва колкото кръвта на благородника

23 април – е символичeн ден за световната литература. През 1616 г. на него издъхват забележителните Шекспир, Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега. Но също така са проплакали и прочутите автори Морис Дрюон, Халдоур Лакснес и Владимир Набоков – ден по-рано. На бял свят се появява и българският хуморист и сатирик Радой Ралин.

Така ЮНЕСКО взима решението на 23 април да честваме Световния ден на книгата и авторското право. По този начин организацията се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. За първи път празникът е отбелязан през 1995 г.

Според други източници самата идея за такъв ден идва от Каталуня, където в деня на Св. Георги Победоносец традиционно се подарява книга.

Нека се потопим в някои от най-запомнящите се и вдъхновяващи цитати за книгите и четенето:

„Ако четете само книгите, които всички останали четат, ще мислите само това, което всички останали мислят“ – Харуки Мураками

„Винаги съм си представял рая като библиотека“ – Хорхе Луис Борхес

„Книгата на бедняка струва колкото кръвта на благородника“ – Уилям Шекспир

„Читателят живее хиляди животи, преди да умре. Този, който не чете, живее само един“ – Дж. Р. Р. Мартин

„Това, което четеш по желание, определя що за човек си като същност“ – Оскар Уайлд

„Писателят само започва книгата, читателят я завършва“ – Самюел Джонсън

Ползите от четенето са многобройни. Проучвания доказват, че поддържането на интензивната работа на мозъка може да забави, или дори да предотврати, появата на болести като Алцхаймер и деменция. Без значение дали сте изложен на стрес в работата си, в личния си живот или просто в ежедневието си – няма лошо настроение, което една хубава история да не може да разсее. Колкото повече четете, толкова по-голям речников запас ще натрупате. Като допълнение към релаксиращия ефект, който четенето има, то може да ви донесе и безкрайно спокойствие. Опознаването на притчи и позитивни истории влияе позитивно на нивото на кръвното налягане.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коя е Мария-Антоанета – разглезена принцеса, глупаво момиче, хитра жена или милосърдна майка?

Историята на Хари – живот в крайности и борби