in

Класическо тирамису

Произходът на тирамисуто е доста оспорван, но за създател на този обичан от всички десерт, се смята Адо Кампеол. Той пръв запечатва рецептата по начина, по който я познаваме днес.

През годините популярният десерт преминава през много върхове и падения сред любителите на добрата храна – в един момент съдържа твърде много мазнини или прекалено много захар, а в друг, придобива популярност след като феновете на кето диетата го пригодиха към техния начин на хранене. Тирамисуто се приготвя в почти всички ресторанти – от титуловани с Мишлен, до малки тратории. Но навсякъде идеята на това велико творение остава една и съща – контрастът между лекия яйчен крем и горчивото, плътно кафе, скрепен с характерния вкус на сладкото вино Марсала.

Рецептата, която ще споделяме тук се придържа към класическата, но красотата на всеки десерт остава в експериментирането и нагаждането към собствения вкус.

Необходими продукти (за 8 порции):

  • Керамична или метална тавичка (около 25см на дължина)
  • 300 грама бишкоти
  • 500 грама маскарпоне
  • 4 яйца (размер L)
  • 125 грама захар
  • 300 мл кафе (еспресо или мока)
  • 2 с. л. сладко вино (оригинално се използва Марсала)
  • Какао

Начин на приготвяне:

Пригответе кафето, за да може да изстине. Класическата рецепта препоръчва еспресо, но може да използвате прясно сварено кафе в мока или също така филтър. За тези, които обичат по-сладкото, може да добавите 1-2 с.л захар. Към кафето добавете и сладкото вино (по избор).

Разделете белтъците от жълтъците в две отделни, големи купи. Добавете половината захар към жълтъците и ги разбийте добре, докато захарта не се разтвори напълно и сместа не стане бледа и лека. В тази стъпка може да използвате миксер, но телена бъркалка ще свърши също толкова добра работа.

В отделна купа, размекнете сиренето маскарпоне. Към него добавете жълтъците и разбъркайте леко, като се стараете да не останат бучки от маскарпоне.

Разбийте белтъците като прибавяте лека полека останалата захар. Миксер би улеснил процеса, но и телена бъркалка ще свърши работа. Белтъците трябва да станат леки и пухкави, като образуват твърди връхчета или остават на място, когато обърнете купата (ако ги разбивате прекалено дълго, има възможност сместа да се пресече!).

Смесете постепенно белтъците и сместа от жълтъци и маскарпоне, с помощта на шпатула.

Следва най-забавната част – сглабянето. Трябва да напоите бишкотите с кафе. Не задържайте бишкотите твърде дълго в кафето, тъй като могат да поемат твърде много течност.

Подредете напоените бишкоти на дъното на съда, с който разполагате, след което нанесете част от маскарпоне крема.

Повторете с още един слой бишкоти и маскарпоне. В зависимост от тавата, трябва да получите 2 или 3 слоя.

Накрая разпръснете какао отгоре с помощта на сито или цедка.

Завийте внимателно тавата с фолио, като внимавате да не допрете крема.

Оставете тирамисуто в халдилника, за да стегне през нощта.

Насладете се с чаша кафе по всяко време на деня!

Loading

  • Как предпочитате тирамисуто – класическо или с добавка плод?

    • Класическо
    • С плод

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 филма с Дуейн Джонсън, които трябва да гледате

„Откъснати деца“ – д-р Мелило и неговата революциона програма за деца с аутизъм