in

Класически Нюйоркски чийзкейк

Нюйоркски чийзкейк

Чийзкейкът е един от най-обичаните десерти по целия свят. Има хиляди разновидности и почти във всяка страна има различна рецепта за този десерт.

Един от най-популярните видове чийзкейк е Нюйоркския и поради тази причина много хора си мислят, че рецептата произлиза от САЩ, но това всъщност не е така. Предполага се, че вкусният десерт произлиза от Древна Гърция и че е сервиран на спортистите още по време на първите олимпийски игри през 776г. пр.н.е. Гърците вярвали, че този вкусен десерт е мощен източник на енергия, затова го давали на спортистите.

Нюйоркският чийзкейк се различава от останалите по това, че се приготвя само с крема сирене, докато в останалите рецепти обикновено се слага сметана, маскарпоне, рикота и т.н.

Ето как да приготвите класически Нюйоркски чийзкейк:

Необходими продукти:

За блата: 

  • 85 грама масло
  • 140 грама бисквити (обикновени, чаени, пълнозърнести)
  • 1 с.л. захар

За пълнежа: 

  • 900 грама крема сирене
  • 280 грама пудра захар
  • 3 с.л. брашно
  • 1½ ч.л. ванилия
  • кората на 1 лимон
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 3 цели яйца и 1 жълтък
  • 400 грама заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите на много ситно, трябва да станат на трохи.

Разтопете маслото, добавете го към бисквитите, заедно със захарта.

Разбъркайте добре и оставете за няколко минути бисквитите да се навлажнят.

Изсипете сместа във форма за торта, в която предварително сте сложили хартия за печене.

Притиснете я хубаво към дъното и стените на формата.

Блатът се пече около 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Оставете блата да се охлажда и през това време пригответе пълнежа, като разбиете крема сиренето с миксер.

Добавете захарта, брашното и щипка сол.

След това добавете и яйцата, лимоновия сок, лимоновата кора и ванилията.

Прибавете половината заквасена сметана и разбъркайте внимателно. Сместа не трябва да се разбива прекалено дълго с миксер, за да остане пухкава.

Увийте формата с фолио отвън и я сложете в по-голяма тава, пълна с вода.

Увеличете фурната на 220 градуса, изсипете пълнежа върху готовия блат, заравнете отгоре и печете 10 минути.

Намалете фурната на 120 градуса и печете 45 минути.

Чийзкейкът трябва да се охлади добре.

Разбийте останалата заквасена сметана с 2-3 с.л. пудра захар и 2 с.л. лимонов сок.

Изсипете тази смес върху чийзкейка и го оставете в хладилника цяла нощ, за да стегне добре.

Вижте още:

Веган чийзкейк с малини и кашу

  • Какъв чийзкейк предпочитате?

    • Чийзкейк
      Обикновен
    • Боровинков чийзкейк
      Плодов

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

днк

ДНК – какво е общото между човека и дъждовния червей

Как да оцелееш в България

„Как да оцелееш в България“ – най-смешната книга за сървайвализъм