Цезар е една от най-популярните салати, но рядко се сещаме да си я приготвяме вкъщи.
В класическата рецепта за салата Цезар се използва зелена салата Рома, крутони, лимонов сок, зехтин, варено яйце, сос „Уорчестър“, аншоа, чесън, дижонска горчица, пармезан и черен пипер.
С времето рецептата доста се е променила и вече почти винаги се добавя пилешко месо, риба или морски дарове. Това прави салатата доста хранителна и подходяща за основно ястие.
Създаването на тази салата се приписва на ресторантьора Цезар Кардини, италиански имигрант, който управлявал ресторанти в Мексико и Съединените щати. Дъщеря му Роза разказва, че баща ѝ изобретил салатата в ресторанта си Caesar’s, когато запасите в кухнята били изчерпани. Той просто използвал продуктите, с които разполагал и създал една от най-популярните салати на днешно време. Дъщеря му също така твърди, че в оригиналната рецепта няма аншоа.
Повечето от продуктите са се променили доста. Салатата Рома може да бъде заместена с маруля или айсберг, често се добавят чери домати и т.н.
Ето как да приготвите класическа салата Цезар:
Необходими продукти:
- 1 салата Рома
- 3 ч.ч. стар хляб, нарязан на кубчета
- 5 с.л. зехтин
- 6 парченца филе от аншоа
- 1 скилидка чесън
- 5 яйца
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. дижонска горчица
- ¼ ч. олио
- 1 ч.ч. пармезан
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете филето от аншоа на ситно и накълцайте чесъна също на ситно. Намачкайте ги, за да се образува паста и добавете малко сол.
Отделете белтъците от жълтъците на 2 от яйцата. Разбийте жълтъците и към тях добавете лимоновия сок и горчицата.
Постепенно добавете 2 с.л. зехтин, както и олиото. Разбърквайте непрекъснато.
Добавете 2 с.л. настърган пармезан и отново разбъркайте. Дресингът трябва да бъде със сравнително гладка консистенция.
За крутоните, наредете кубчетата хляб върху хартия за печене и ги поръсете с малко зехтин, сол и черен пипер. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 10-15 минути.
Сварете останалите 3 яйца, обелете ги и ги нарежете на едри парчета.
Измийте и нарежете или накъсайте салатата. Добавете крутоните, варените яйца и настържете пармезана на люспи.
Добавете дресинга и разбъркайте добре.
Ако решите да добавите месо, използвайте пилешко филе и го запечете на тигана. След това го добавете към салатата.
-
Как предпочитате салатата?
-
С месо
-
С риба или морски дарове
-