in

СладкоСладко

Класическа гръцка мусака

Гръцка мусака

Гръцката мусака несъмнено е най-популярното ястие в Гърция! Трудно може да се намери заведение в Гърция, което не предлага гръцка мусака, както и домакинство, в което да не се приготвя.

Мусаката е и едно от най-популярните ястия в България, но има значителни разлики между българската и гръцката мусака. Ястието, което ние приготвяме, се прави от нарязани на ситно картофи и кайма, докато гръцката мусака се състои предимно от патладжани. Освен патладжани, в гръцката мусака се слагат картофи и кайма, сос Бешамел и накрая се поръсва с настърган кашкавал.

Повечето хора си мислят, че приготвянето на мусака е трудно, особено на гръцка мусака, но истината е, че това ястие се приготвя в четири лесни стъпки. Трябва да приготвите патладжана, да запържите каймата и да направите соса Бешамел. След това просто „сглобявате“ мусаката и печете.

Ето как да приготвите класическа гръцка мусака:

Необходими продукти:

  • 6 патладжана
  • 5 картофа
  • 750 грама кайма
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 консерва домати (400 грама)
  • 2 с.л. доматена паста
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч. червено вино
  • 1 дафинов лист
  • ¼ ч. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 200 грама кашкавал

За сос Бешамел:

  • 900 мл прясно мляко
  • 120 грама масло
  • 120 грама брашно
  • щипка индийско орехче
  • 2 жълтъка
  • 100 грама пармезан

Начин на приготвяне:

Първо подгответе патладжаните. Измийте ги и ги нарежете на кръгчета. Посолете и сложете в гевгир за около 30-40 минути.

След това ги измийте от солта и подсушете добре. Запържете ги в зехтин до златисто.

Извадете ги върху кухненска хартия и оставете настрана.

Нарежете картофите също на кръгчета и ги запържете по същия начин.

Време е да подготвите каймата.

Запържете нарязания на ситно лук в зехтин. Когато омекне, добавете каймата и я натрошете на ситно с помощта на дървена лъжица.

Когато се запържи леко, добавете чесъна и доматеното пюре.

Добавете и червеното вино, а когато се изпари, добавете доматите от консервата. Добавете подправките и намалете силата на котлона.

Оставете да се готви около 30 минути, докато сосът се сгъсти.

За Бешамела, разтопете маслото на котлона. След като се разтопи, постепенно добавете брашното и запържете. Добавете студеното мляко на тънка струйка и при непрестанно бъркане. Върнете го на котлона и оставете да се сгъсти.

Добавете жълтъците, всички подправки и пармезана. Разбъркайте добре и добавете 1 черпак от соса към каймата.

Време е да сглобите мусаката. Намазнете голяма тава и наредете един ред картофи на дъното. Наредете половината от патладжаните, а върху тях изсипете каймата. Отгоре наредете останалите патладжани и залейте със соса Бешамел.

Поръсете с настърган кашкавал и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Мусаката се пече около час.

  • Обичате ли гръцка мусака?

    Гръцка мусака
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Netflix

Филмите, които ще бъдат свалени от Netflix през август

„Змей закрилник“- тайните на крепостта „Баба Вида“