in

Кенеди – символ на поетичните възможности в политиката

кенеди
Снимка: Уикипедия

Харизмата на този политик е толкова силна, че той добива огромна световна популярност. Той е 35-ият президент, най-младият държавен глава на Съединените американски щати. Джон Кенеди е една от най-забележителните фигури в историята не само на Америка, но и на света. За съжаление, Кенеди е и най-младият починал президент – той е само на 46 години и 177 дни, когато е убит на 22 ноември 1963 г.

Покушението

Често убийството му се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на личността на президента, който е икона за младото тогава поколение американци. Кенеди е този, който разчупва представите за политиката, завладява нацията си благодарение на своя оптимизъм и на разнообразните си идеи като проекта „Аполо“, Корпуса на мира, данъчните закони, законите за премахване на сегрегацията и за гражданските права.

Петдесет и девет години след смъртта на президента неговата звезда не избледнява, а продължава да грее не само на американския, но и на световния небосвод. И няма как да е иначе, след като точно Джон Кенеди е човекът, който отива в Берлин, в сърцето на един континент, разделен на два непримирими лагера от Студената война, за да заяви: „Ich bin ein Berliner“ (Аз съм берлинчанин). По този начин в съзнанието на милиони хора се запечатва фигурата на харизматичния и динамичен лидер, какъвто силно липсва по онова време на Европа.

За много свои сънародници Джон Фицджералд Кенеди остава мъченически символ на поетичните политически възможности. Убийството посред бял ден на обичания от народа си президент е толкова шокиращо, че хората от цял свят си спомнят къде са били, когато са научили за смъртта му. Звездата на Кенеди като лидер и политическа икона изгрява в момент, когато ерата на суинга през 60-те оцветява сивия поствоенен свят. Кенеди се явява като знак на промяната с избирането му през 1960 г. за държавен глава. За разлика от хората, които помоли да помислят не какво страната им може да направи за тях, а какво те могат да направят за страната си, на Кенеди не дадоха възможност да остарее и той живее в умовете и сърцата на американците вечно млад.

Предлагаме някои от най-емблематични му цитати:

„Ние решаваме да отидем до луната или да направим друго нещо, не защото е лесно, а защото е трудно.“

„Колкото повече глупости правя, толкова по-популярен ставам.“

„Ако свободното общество не може да помогне особено на бедните, то не може да защити и богатите.“

„Нека никога не преговаряме от страх. Но нека никога не се страхуваме да преговаряме.“

„Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Имаме нужда от хора, които могат да мечтаят за неща, които никога не са виждали или докосвали и питам „А защо не?“

„Човешкият ум е нашият основен ресурс.“

„Промяната е закон на живота. И онези, които гледат само към миналото или настоящето, със сигурност ще пропуснат бъдещето.“

„Прощавайте на враговете си, но не забравяйте имената им.“

„По-добре среща на върха, отколкото на ръба на пропастта.“

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

барета

Как да носите барета, без да изглеждате нелепо

Джек Лондон

Джек Лондон, който посегна на живота си, но го изживя на бързи обороти