in

Кариера и семейство: 6 съвета за по-добър баланс

Майка бебе работа

Постигането на баланс между личния живот и кариерата е един от най-големите проблеми на съвременния човек. Това е трудност, която срещат както мъжете, така и жените.

Развитието в кариерата е важно, за да се чувстваме удовлетворени и да имаме възможността да водим нормален начин на живот. Хармонията в личен план пък е жизненоважна за щастието ни.

Поради тази причина постигането на баланс между двете е изключително важно, за да се чувстваме добре и да нямаме усещането, че нещо в живота ни липсва или не върви.

Има различни стратегии за постигане на този баланс. Ето няколко идеи:

1. Подредете приоритетите си правилно

Баща деца

С толкова много изисквания в днешно време е трудно да свършите всичко и да бъдете пълноценни във всичко, което правите. Всеки иска да бъде продуктивен в работата си, да обръща достатъчно внимание на половинката и децата си, да има време да практикува хобитата си, да прекарва време с приятелите си и т.н., но не бива да забравяме, че разполагаме само с 24 часа на ден. Всички тези неща изискват време и енергия, така че не можете да направите всичко. Подредете приоритетите си много добре, за да се чувствате спокойни и удовлетворени.

2. Научете се да планирате и организирате добре

Планиране

Можете значително да намалите стреса от забързаното ежедневие и да бъдете пълноценни както вкъщи, така и на работното място, като планирате седмицата си предварително. Отбелязването на ангажиментите в календара ще ви помогне да организирате и разпределите задачите си по най-добрия начин. По този начин също се застраховате, че няма да пропуснете важна среща или ангажимент, който сте поели.

3. Искайте помощ

Помощ

Не се притеснявайте от това да се възползвате от помощта, която ви се предлага. Вероятно искате да можете да се справяте с всичко сами, без чужда помощ, но колкото по-бързо осъзнаете, че в помощта няма нищо лошо, толкова по-добре за вас. Възползвайте се от помощ както вкъщи, така и в работата. Бързо ще усетите, че всичко се случва много по-лесно и бързо по този начин.

4. Ограничете забавленията

Бира с приятели

Нормално е да искате да се забавлявате и да правите нещата, които обичате, но има моменти в живота, в които има по-важни неща. Ако усещате, че не сте пълноценни в работата си или че не намирате достатъчно време за семейството си, ограничете времето за забавления и се фокусирайте върху другите неща. Помислете кои са нещата, които трябва да направите сега и кои са тези, които можете да оставите за малко по-напред в бъдещето.

5. Не забравяйте, че децата ви са основен приоритет

Семейство

Чрез вашите думи и действия, ежедневно, трябва да показвате на децата си, че те са основен приоритет в живота ви. Но също така трябва да им покажете, че работата е важна част от живота на човек и да ги научете, че е важно да се трудят и да изкарват парите си с честен труд. Когато ви се налага да отсъствате по работа, обяснете им защо това е толкова важно. Можете дори да ги заведете в офиса и да им покажете какво правите, когато сте на работа. Не забравяйте да ги карате да се чувстват обичани и важни, но в същото време ги научете на важните неща в живота.

6. Наслаждавайте се на важните събития

Рожден ден

Колкото и отговорна работа да имате, разберете, че има важни събития, които се случват веднъж в живота. Никога не пропускайте тези моменти и им се наслаждавайте максимално. Освен ако работата ви не е свързана с това да спасявате животи, няма по-важен работен ангажимент от специалните събития в личния ви живот.

Loading

  • Успявате ли да постигнете баланс между личния и професионалния си живот?

    Работа
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Оризовата майка

„Оризовата майка“ – залогът за happy end

Интервю за работа

Как да отговорите на въпроса „Разкажете повече за себе си“?