in

Калейдоскопът на Дейвид Боуи – поредица от взривове и лудости

Феноменалният „Moonage Daydream“ e документален портрет за живота на гениалния Дейвид Боуи. Филмът беше представен по време на тазгодишното издание на „Киномания“. Без съмнение Боуи е многолик, един от най-интересните и влиятелни артисти на нашето време. Филмът представя твореца само с негови думи от интервюта, давани през десетилетията, както и с концертни изпълнения на най-култовите му песни. Един калейдоскоп от разговори и концерти, дързък и предизвикателен като самия изпълнител, търсещ винаги духовното в живота и отвъд него.

Филмът отдава почит на безсмъртието на неговото изкуство, използвайки редки архивни кадри, включително концертни изпълнения на ключови песни като „Moonage Daydream“, „Space Oddity“, „Sound and Vision“, „Heroes“ и други.

Един от най-обсъжданите филми на годината

Режисьор, продуцент, сценарист и монтажист е визионерът Брет Морген, автор на някои от най-новаторските и харесвани документални филми през последните 15 години. „Moonage Daydream“ бе представен на фестивала в Кан и веднага се превърна в един от най-обсъжданите филми на годината. В София пуснаха допълнителна прожекция след края на „Киномания“ поради огромния интерес.

Филмът не е точно биография, той е интуитивен, направен е, за да завладее хората на много нива. Брет Морген признава, че се е изкушавал да го нарече лентата просто „Боуи“, но се отказва, защото няма еднозначен Боуи. Това е неговото виждане и опит да пресъздаде магията на успеха му – като поредица от взривове и лудости.

Албумите на Боуи са посветени на футуристични теми

Фактите сочат, че до смъртта си през 2016 г. Боуи е продал над 100 милиона плочи – от първия си хит „Space Oddity“ до последния си албум „Blackstar“, издаден само няколко дни преди смъртта му. Песента „Space Oddity“ е използвана от BBC при отразяването на новината за първия човек, кацнал на Луната. Немалка част от албумите на Боуи са посветени на футуристични теми, както и на по-съвременните такива – за деструктивността на успеха и славата.

Битката с наркотиците и алкохола

През 70-те години певецът прекалява с наркотиците и алкохола. Битката му продължава с години, но в крайна сметка я печели. Отдава се на киното. Концертите му от онова време пък често са сравнявани с театрални представления. Той е единственият музикант, играл на театралната сцена на Бродуей.

Постоянно променя външния си вид. Очите му са сини, но носи лещи за промяна на цвета, като са с различни цветове на всяко око. Признава, че започва да излиза с първата си съпруга докато двамата се срещат с един и същи мъж. Боуи е и един от най-богатите британски музиканти, на семейството си остава богатство от над 100 млн. долара.

През 2004 г. отказва цигарите. Преди това пуши по 50 цигари на ден. Свири на 14 различни инструмента. Отказва рицарско звание за заслуги към развитието на музиката през 2003 г. Страда от авиофобия (страх от летене). Всичко това – едно след друго, едновременно, разединено, вглъбено, отдалечено, вселенско, налудничаво, е Дейвид Боуи. При това, само на повърхността!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

джейн остин

Джейн Остин и нейният самотен живот без любов

Портретът на Дориан Грей

„Портретът на Дориан Грей“ – една от най-великите книги на нашето време