in

ЛюбовЛюбов

„Портретът на Дориан Грей“ – една от най-великите книги на нашето време

Портретът на Дориан Грей

Ирландският майстор на прозата Оскар Уайлд остава от онези писатели в литературната ни история, чиято фигура набира все повече популярност с годините. Дързък и смел, безпощаден в остроумието си и чувството си за естетика, Уайлд придобива иконичен статут, какъвто много малко автори успяват да постигнат. Определян от The Guardian като една от стоте най-велики книги на всички времена, „Портретът на Дориан Грей“ се нарежда сред най-значимите постижения на модерната британска литература.

Мрачен и въздействащ роман

Силно повлиян от готическите мотиви в творбите на автори като Едгар Алън По, романът на Уайлд рисува опустошителен портрет на викторианското общество от края на ХIX в. и става обект на множество екранизации и адаптации през годините.

„Единственият начин да се освободиш от изкушението е да му се отдадеш.“

Младият Дориан Грей пристига в Лондон с целия си арсенал от красота, елегантност и остроумие, нужен му да съблазни и най-висшите представители на лондонското общество. В лицето на известния хедонист и ценител на изкуството лорд Хенри Уотън, Дориан намира ментор и ключ към най-изкусителните авантюри, които светските среди могат да му предоставят.

Но Дориан знае, че красотата, превърнала го в любимец на богатите и влиятелните, е само временна и твърде крехка. Затова когато прочутият художник Базил Хо­луърд превръща Дориан в своя муза и рисува портрет толкова пленяващ и възхитителен, Дориан решава да сключи фаустовската сделка да продаде душата си в замяна на вечна красота и младост.

Въвлечен в покварен двойствен живот, в който нито предателството, нито дори убийството са му чужди, младият мъж намира начин да задоволява греховните си желания и същевременно да остане джентълмен в очите на лондонското общество.

Само „Портретът на Дориан Грей“ носи следите на неговия упадък и отразява ужасяващата грозота, която малко по малко завладява всяко кътче от нарцистичната му душа.

Скандален, чувствен и хипнотизиращ, считан за „неморален“ за времето си, единственият роман на ирландският бард изследва в детайл покварата и греха, младостта и значението на изкуството.

Публикуван за пръв път през 1890 година, „Портретът на Дориан Грей“ и до днес продължава да отваря вратата към творчеството на Оскар Уайлд за поколения читатели и остава все така актуална с изящния си анализ на човешката душа.

Прочетете още:

Оскар Уайлд – гений със скандален живот

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Калейдоскопът на Дейвид Боуи – поредица от взривове и лудости

Георги Калоянчев

10 години без големия Георги Калоянчев