in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Как успешните хора оптимизират времето си

Нямам време! Чували ли сте това оправдание? Казвали ли сте го самите вие? Всички разполагаме с 24 часа на ден, но не всеки използва еднакво добре тези 1440 минути. Тъкмо това различава успешните хора от тези, които вечно се оплакват, че не им стига времето,  казва американският предприемач Блейк Джонсън пред изданието Еnterpreneur Europe. Ако искате да се справите с конкуренцията и да бъдете по успешни от останалите, тръгвайте смело към целта – правилата на бизнесмена от Лос Анжелис може би ще ви помогнат:

1. Мислете като мързеливите

По-бързо ли е да заредите миялната машина, или предпочитате лично да измиете всеки прибор? Резултатът е един и същ, независимо как стигате до него, но усилието и времето, които влагате са съвсем различни. Опитът на Жозефин Кохран, която през 19 век първа опита да приложи водна струя под налягане за измиване на съдовете, не е бил резултат от търсена иновация, а от стремеж да се справи по-бързо и с по-малко усилия с купищата мръсни чинии и прибори от приемите, които устройвала. Жената на богатия търговец Уйлям Кохран искала да има повече време за гостите и за забавления и намерила начин да го прави ефективно.

Вместо да вършите някоя досадна работа, замислете се дали можете да намерите начин да я направите по-малко досадна. Рационализирайте труда си или намерете начин да свършите повече с по-малко усилия. След това използвайте спестеното време, за да се справите със следваща задача, която ви предстои. Докато наближи времето за почивка, ще установите, че сте много по напред от конкуренцията.

2. Не изпълнявайте задачите по списък

Повечето хора смятат, че трябва да изпълняват последователно задачите, които са включили в списъка си за деня или седмицата. Не е разумно да започвате винаги от начало и да спазвате стриктно ред. По-разумно е да прецените колко време ви трябва за всяка задача. Имате 10 минути между две срещи? Захванете се с някоя от по-малките. Полетът ви се отлага с два часа? Справете се с някоя от по-големите. Правете това, което можете, когато можете и ще бъдете изненадани колко много задачи ще отхвърлите междувременно.

3. Уплътнявайте разумно времето си за пътуване

Десетки хора пътуват дълго до работата си с градски транспорт. Други летят често със самолет в командировка. Ще бъдете изненадани колко много работа можете да отхвърлите, докато другите зяпат през прозореца или си „цъкат“ на телефона. Пътуването може да бъде уплътнено с отговаряне на имейли, с подготовка за срещи, или – когато всичко друго е изчерпано – с разширяване на знанията чрез някое образователно приложение по чужд език, например.

Откажете се от гледане на филм или слушането на подкаст по време на полет или друго пътуване. По-полезно е да прочетете съветите на някой успял лидер, или статия на експерт във вашата област. Идеята е, да гледате на всеки миг като на една нова възможност.

4. Мислете за възвръщаемостта на инвестицията

Всеки път, когато се захванете с нещо, мислете за потенциалното „връщане“ на „инвестицията“ от времето, което сте я направили. Искате да пийнете по нещо с приятел и да прекарате добре няколко часа? Добре, но дали си заслужава? Ако това ще ви отнеме от времето, което иначе бихте отделили за семейството, децата, работата, или образованието си, може би тази инвестиция наистина не си заслужава. Затова, преди да се захванете с нещо, се запитайте дали резултатът ще оправдае цената. Почивката и релаксът са важни, но не бива да са за сметка на нещо по-важно от тях.

5. Прехвърляйте задачите

Повечето бизнеслидери смятат, че трябва сериозно да участват във всички аспекти на работата, за която отговарят. Суровата реалност обаче показва, че стремежът да бъдете майстор по всичко ви прави всъщност майстор по нищо. Вместо това, преценете коя е вашата най-силна страна в работата и я развийте до степен, че никой да не може да бъде по-добър от вас. Не се захващайте с неща, които не ви идват отвътре. Прехвърлете ги на хора, които ги правят по-добре и им дайте възможност да го покажат. Когато разберете в какво сте най-добър, прехвърлите останалото на други и ще видите как всичко ще върви по-бързо. Имате ли правилните хора в правилното време за изпълнение на задачите, никой няма да „буксува“ със задачи, непосилни за него. Работата ще върви плавно и резултатите ще бъдат наистина добри.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Facebook/The Royal Family

Триковете на кралица Елизабет и членовете на кралското семейство за безупречен външен вид

Тест: Романтичен или прагматичен човек сте?