in

Как да удвоите живота на зимните гуми

Снимка: Nokian Tyres
Снимка: Nokian Tyres

Броят на износените гуми на пътя е тревожно висок. Шофьорите обикновено закупуват нови гуми когато дълбочината на протектора е сериозно увредена и представянето на гумите е силно засегнато, показва ново проучване на Nokian Tyres.

„Никога не трябва да износвате гумите си до краен предел. Дълбочина на протектора от 4 милиметра е разумният лимит когато да смените гумите си. Когато дълбочината на протектора падне под 4 милиметра, характеристиките на гумата значително се влошават, особено по отношение на предотвратяване на аквапланинг. Много плитката дълбочина на протектора също така повишава риска от пробиване“, категоричен е директорът „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres Мати Мори.

Той допълва още, че износването на гумите не бива да бъде единственият критерий при избора на нови гуми. Безопасността също е особено важна, а също и сцеплението на мокро и предотвратяването на аквапланинг.

За да увеличите експлоатационния живот на гумите, на определен период от време можете да сменяте местата на предните и задните гуми. Това ще спомогне за равномерното им износване. Мори подчертава, че тази практика е рядко срещана сред шофьорите, но тя може да удвои пробега на гумите. Едва 28% от шофьорите сменят местата на предните и задните гуми, а близо 58% редовно проверяват налягането в гумите си.

Експертът съветва още да съхранявате правилно гумите си, за да подобрите издръжливостта им. Най-доброто място за съхранение на гумите Ви е хладно и сухо място, защитено от пряка слънчева светлина.

Проучването на Nokian Tyres показва още, че над 75% от шофьорите съхраняват у дома гумите си, а 21 на сто използват услугите на хотел за гуми. Това е най-често срещано в Швеция, Германия и Италия и по-рядко в Русия и Финландия.

  • Сменяте ли местата на предните и задните гуми?

    Tire maintenance, damaged car tyre or changing seasonal tires using wrench
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Киану Рийвс – откровено за мечтите и провалите

Думичката, която крепи щастливата връзка