in

Как да удвоите живота на зимните гуми

Снимка: Nokian Tyres
Снимка: Nokian Tyres

Броят на износените гуми на пътя е тревожно висок. Шофьорите обикновено закупуват нови гуми когато дълбочината на протектора е сериозно увредена и представянето на гумите е силно засегнато, показва ново проучване на Nokian Tyres.

„Никога не трябва да износвате гумите си до краен предел. Дълбочина на протектора от 4 милиметра е разумният лимит когато да смените гумите си. Когато дълбочината на протектора падне под 4 милиметра, характеристиките на гумата значително се влошават, особено по отношение на предотвратяване на аквапланинг. Много плитката дълбочина на протектора също така повишава риска от пробиване“, категоричен е директорът „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres Мати Мори.

Той допълва още, че износването на гумите не бива да бъде единственият критерий при избора на нови гуми. Безопасността също е особено важна, а също и сцеплението на мокро и предотвратяването на аквапланинг.

За да увеличите експлоатационния живот на гумите, на определен период от време можете да сменяте местата на предните и задните гуми. Това ще спомогне за равномерното им износване. Мори подчертава, че тази практика е рядко срещана сред шофьорите, но тя може да удвои пробега на гумите. Едва 28% от шофьорите сменят местата на предните и задните гуми, а близо 58% редовно проверяват налягането в гумите си.

Експертът съветва още да съхранявате правилно гумите си, за да подобрите издръжливостта им. Най-доброто място за съхранение на гумите Ви е хладно и сухо място, защитено от пряка слънчева светлина.

Проучването на Nokian Tyres показва още, че над 75% от шофьорите съхраняват у дома гумите си, а 21 на сто използват услугите на хотел за гуми. Това е най-често срещано в Швеция, Германия и Италия и по-рядко в Русия и Финландия.

Loading

  • Сменяте ли местата на предните и задните гуми?

    Tire maintenance, damaged car tyre or changing seasonal tires using wrench
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Киану Рийвс – откровено за мечтите и провалите

Думичката, която крепи щастливата връзка