in

Как да се справяте с трудностите по-лесно?

моменти

Животът е изпълнен с възходи и падения. Дори и най-успешните хора се сблъскват с трудни моменти. За всеки от нас лошите мигове имат различни измерения: здравни грижи, личностни неразбирателства, финансови проблеми, загуба на скъп човек. Понякога, за съжаление – всички те, взети заедно.

Честно казано, справянето с тези и подобни неприятни ситуации, може да бъде изключително трудно. Случва се да стигаме до моменти, в които се питаме има ли смисъл да живеем. За да преминем бързо през тях и да се върнем към нормалния си живот, изпълнен с надежда, вяра и щастие, има няколко съвета, върху които е добре да се замислим.

Болката е част от живота и трябва да се научим да живеем с нея н

Точно както любовта и смеха, болката е част от живота. Без нея той не би бил пълноценен. Най-големият проблем е, че от малки ни учат всячески да я избягваме. Така че понякога дори внушението за страдание е достатъчно, за да ни накара да се втурнем да търсим защита или утеха в такива моменти.

Постоянно да се стремим да избягаме болката е невъзможно, изморително и нелепо. Важно е да приемем, че някога може и да бъдем наранени. И това не е признак на лична слабост, лош късмет или житейска несправедливост. Второ, трябва да разберем, че устояването на болката не е най-добрият начин за справяне с нея. В повечето случаи съпротивата дори влошава нещата. Единственият изход болката да си отиде е да я оставите наистина да премине през вас, да стане част от вас. Точно както и всички хубави емоции.

Ако пък решите да я криете, не се заблуждавайте! Не самата тя, а лъжите и несигурността ще ви измъчват. Трябва да понесете болката си, да се изправите и да продължите. С белезите си. Каквито и да са те. Със сигурност след нея ще бъдете по-силни, по-смели и по-истински.

Най-големите ви страхове са плод на вашето въображение

Страхът е причина номер едно да не се намираме там където бихме могли, искаме и заслужаваме. Единствената причина, поради която често пропускате вълнуващи моменти от живота си, не е провал от неуспешните опити, а страх от тях. Тоест, виновникът не сте самите вие, а вашето въображение.

За да излезете от този капан, нужно е да осъзнаете, че страхът е преходен. От каквото и да се страхувате, това е само момент на гняв, безсилие, болка или неудобство. Тъй като не искате за изпитвате тези чувства, предпочитате да се скриете зад страха. Само че си спомнете, че с всички тези чувства ние се справяме всеки ден, в какви ли не ситуации. Със сигурност и преди сте били ядосани, и преди сте изпитвали болка. Нали така? И защо сега трябва толкова да се страхувате от тях? Прегърнете ги с увереността, че ще се справите с тях, точно както сте го правили винаги!

Силата на настоящето

Разбира се, напълно нормално е да прекарвате време в спомени или планове за бъдещето. Идентифицирането на предстояща опасност заради минал опит също е важно за самосъхранението ни. Но когато оставяме живота да се случва чрез постоянно преживяване на минали събития или гадаене за предстоящи, ние просто губим единственото, което всъщност имаме – настоящето.

Най-добрият начин да се измъкнете от тази клопка е да определите какво е времето за вас. Не мислете за часовника на ръката си или онзи на стената. Природата гледа на живота като развиващ се момент. За нея миналото не съществува, а бъдещето е без значение. Единствената истинска отправна точка е да живеем осъзнато ТУК и СЕГА. Спрете да се тревожите за случилото се или да се притеснявате какво може да стане тепърва. Оставете миналото където му е мястото, в историята. И нека бъдещето ви удиви. Междувременно се наслаждавайте на настоящето!

Възприятието е всичко

Друга истина, която може да промени живота ви към по-добро, е фактът, че вашите вярвания и начинът, по който виждате нещата, ще се случат в действителност. Умът е може би най-добре пазената тайна на човечеството, едно от най-мощните ни оръжия. Когато умът се настрои за успех, много по-вероятно е да успеете. Когато вече сте се отказали в съзнанието си, малко вероятно е в реалния живот да прогресирате.

Това е така, защото умът ви вдъхновява възприятието, създавайки мисли, идеи, теории и въображения, които от своя страна интуитивно долавят събитията и оформят вашето съзнание. Да вземем за пример току-що завършила амбициозна млада студентка. Тя вярва, че може, знае и ще успее да се реализира. Със сигурност тя ще има много по-отворено съзнание и интуиция за възможностите пред себе си, отколкото всеки песимист, заровил нос в несправедливостите на живота.

Казано накратко, препятствието пред нас е точно толкова голямо, колкото го възприемаме. Ако вярваме, че можем да го преодолеем и дадем най-доброто от себе си, най-вероятно и точно това ще се случи.

Никога не си напълно сам

Когато се чувствате потиснати или сте на прага на отчаянието, не забравяйте, че никога не сте напълно сами в такива моменти. Вътрешният глас, който се опитва да ви убеди в това, е гласът на самопоражението. Игнорирайте го и си дайте сметка, че всеки от нас се бори с нещо. Трябва просто да се отпуснете и да споделите. Говорете за проблемите си и ще се учудите колко много хора ще пожелаят да ви окажат подкрепа. Ще научите, също така, че останалите хора също срещат своите предизвикателства и имат своите слаби дни. Комуникацията е велика сила, която е особено необходима в трудните ни моменти. Дори да изглежда точно обратното.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сирни заговезни

Сирни заговезни е! Прошка искам, прошка давам…

Уил Смит

7 филма с Уил Смит, които всеки трябва да гледа