in

Как да се справяте с трудностите по-лесно?

моменти

Животът е изпълнен с възходи и падения. Дори и най-успешните хора се сблъскват с трудни моменти. За всеки от нас лошите мигове имат различни измерения: здравни грижи, личностни неразбирателства, финансови проблеми, загуба на скъп човек. Понякога, за съжаление – всички те, взети заедно.

Честно казано, справянето с тези и подобни неприятни ситуации, може да бъде изключително трудно. Случва се да стигаме до моменти, в които се питаме има ли смисъл да живеем. За да преминем бързо през тях и да се върнем към нормалния си живот, изпълнен с надежда, вяра и щастие, има няколко съвета, върху които е добре да се замислим.

Болката е част от живота и трябва да се научим да живеем с нея н

Точно както любовта и смеха, болката е част от живота. Без нея той не би бил пълноценен. Най-големият проблем е, че от малки ни учат всячески да я избягваме. Така че понякога дори внушението за страдание е достатъчно, за да ни накара да се втурнем да търсим защита или утеха в такива моменти.

Постоянно да се стремим да избягаме болката е невъзможно, изморително и нелепо. Важно е да приемем, че някога може и да бъдем наранени. И това не е признак на лична слабост, лош късмет или житейска несправедливост. Второ, трябва да разберем, че устояването на болката не е най-добрият начин за справяне с нея. В повечето случаи съпротивата дори влошава нещата. Единственият изход болката да си отиде е да я оставите наистина да премине през вас, да стане част от вас. Точно както и всички хубави емоции.

Ако пък решите да я криете, не се заблуждавайте! Не самата тя, а лъжите и несигурността ще ви измъчват. Трябва да понесете болката си, да се изправите и да продължите. С белезите си. Каквито и да са те. Със сигурност след нея ще бъдете по-силни, по-смели и по-истински.

Най-големите ви страхове са плод на вашето въображение

Страхът е причина номер едно да не се намираме там където бихме могли, искаме и заслужаваме. Единствената причина, поради която често пропускате вълнуващи моменти от живота си, не е провал от неуспешните опити, а страх от тях. Тоест, виновникът не сте самите вие, а вашето въображение.

За да излезете от този капан, нужно е да осъзнаете, че страхът е преходен. От каквото и да се страхувате, това е само момент на гняв, безсилие, болка или неудобство. Тъй като не искате за изпитвате тези чувства, предпочитате да се скриете зад страха. Само че си спомнете, че с всички тези чувства ние се справяме всеки ден, в какви ли не ситуации. Със сигурност и преди сте били ядосани, и преди сте изпитвали болка. Нали така? И защо сега трябва толкова да се страхувате от тях? Прегърнете ги с увереността, че ще се справите с тях, точно както сте го правили винаги!

Силата на настоящето

Разбира се, напълно нормално е да прекарвате време в спомени или планове за бъдещето. Идентифицирането на предстояща опасност заради минал опит също е важно за самосъхранението ни. Но когато оставяме живота да се случва чрез постоянно преживяване на минали събития или гадаене за предстоящи, ние просто губим единственото, което всъщност имаме – настоящето.

Най-добрият начин да се измъкнете от тази клопка е да определите какво е времето за вас. Не мислете за часовника на ръката си или онзи на стената. Природата гледа на живота като развиващ се момент. За нея миналото не съществува, а бъдещето е без значение. Единствената истинска отправна точка е да живеем осъзнато ТУК и СЕГА. Спрете да се тревожите за случилото се или да се притеснявате какво може да стане тепърва. Оставете миналото където му е мястото, в историята. И нека бъдещето ви удиви. Междувременно се наслаждавайте на настоящето!

Възприятието е всичко

Друга истина, която може да промени живота ви към по-добро, е фактът, че вашите вярвания и начинът, по който виждате нещата, ще се случат в действителност. Умът е може би най-добре пазената тайна на човечеството, едно от най-мощните ни оръжия. Когато умът се настрои за успех, много по-вероятно е да успеете. Когато вече сте се отказали в съзнанието си, малко вероятно е в реалния живот да прогресирате.

Това е така, защото умът ви вдъхновява възприятието, създавайки мисли, идеи, теории и въображения, които от своя страна интуитивно долавят събитията и оформят вашето съзнание. Да вземем за пример току-що завършила амбициозна млада студентка. Тя вярва, че може, знае и ще успее да се реализира. Със сигурност тя ще има много по-отворено съзнание и интуиция за възможностите пред себе си, отколкото всеки песимист, заровил нос в несправедливостите на живота.

Казано накратко, препятствието пред нас е точно толкова голямо, колкото го възприемаме. Ако вярваме, че можем да го преодолеем и дадем най-доброто от себе си, най-вероятно и точно това ще се случи.

Никога не си напълно сам

Когато се чувствате потиснати или сте на прага на отчаянието, не забравяйте, че никога не сте напълно сами в такива моменти. Вътрешният глас, който се опитва да ви убеди в това, е гласът на самопоражението. Игнорирайте го и си дайте сметка, че всеки от нас се бори с нещо. Трябва просто да се отпуснете и да споделите. Говорете за проблемите си и ще се учудите колко много хора ще пожелаят да ви окажат подкрепа. Ще научите, също така, че останалите хора също срещат своите предизвикателства и имат своите слаби дни. Комуникацията е велика сила, която е особено необходима в трудните ни моменти. Дори да изглежда точно обратното.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Сирни заговезни

Сирни заговезни е! Прошка искам, прошка давам…

Уил Смит

7 филма с Уил Смит, които всеки трябва да гледа