in

Как да се справите със стреса, свързан с коронавируса

Ковид

Може да не се заразите с коронавирус, но това не означава, че няма негативно влияние върху живота ви и по-специално върху психиката.

През последните 2 години дори пускането на телевизора носи стрес. Непрестанното говорене за случаите на ковид, както и различните истории, които чуваме непрестанно ни карат да се страхуваме и тревожим непрестанно.

За да няма трайни последици за психичното ни здраве, трябва да се погрижим за него. Ето няколко идеи за справяне със стреса, свързан с коронавируса:

1. Проверявайте новините само 2 пъти на ден

Новини

Гледането и четенето на новини е изключително важно, за да знаем какво се случва в света около нас, но се старайте да не прекалявате с новините. Достатъчно е да проверите какво се случва сутрин и вечер, а през останалото време е добре да не гледате телевизия и да не проверявате новинарските сайтове. Ако непрекъснато следите новите случаи, колко са починали от COVID-19, какви мерки се обсъждат и т.н., това ще увеличи стреса и безпокойството.

2. Прекарвайте време навън

Разходка

Прекарването на време навън, на слънчева светлина, е един от най-добрите начини да подобрите настроението си. Разходките навън са полезни по много причини- помагат за освобождаване на стреса, раздвижвате се и дишате чист въздух. Правете си кратки разходки всяка сутрин и бързо ще забележите колко по-добре се чувствате.

3. Поддържайте връзка с близките си хора

Видео разговор

Макар че пандемията ни отдалечи от близките ни и вече нямаме възможността да се виждаме толкова често, важно е да поддържате връзка с близките си хора, дори да се налага да е онлайн. Вече има толкова много приложения, които ни позволяват да комуникираме с близките си, дори да сме на хиляди километри един от друг. Най-доброто, което можете да направите за психичното си здраве, е да комуникирате с близките си възможно най-често.

4. Намерете си ново хоби

Хоби

Опитването на нови и различни неща носи положителни емоции, а на днешно време всички имаме нужда от повече положителни емоции. Опитайте нещо ново- практикувайте спорт, запишете се на интересен курс, опитайте да свирите на музикален инструмент. Добре е да си запълвате времето с подобни занимания, вместо да мислите за вируса и да се страхувате от случващото се.

5. Експериментирайте в кухнята

Готвене

Това, което ядете, може значително да повлияе на настроението ви. Когато сте стресирани, обикновено посягате към по-вредни храни. Можете да започнете да експериментирате в кухнята. По този начин ще запълвате времето си и няма да се притеснявате от вируса и ще се храните с по-здравословна храна.

6. Спортувайте

Спорт

Няма по-разтоварващо и енергизиращо занимание от спорта. Освен това движението е полезно за здравето. Можете да правите упражнения вкъщи, да посещавате фитнес зала, да тичате в парка или да практикувате някакъв по-интересен спорт. Каквото и да изберете, важно е да се движите всеки ден. Освен това ще прочиствате и ума си докато тренирате.

7. Медитирайте

Медитация

Друга много добра идея е да започнете да медитирате. Медитацията не изисква много време, а е изключително полезна за психичното здраве. Оставайте насаме с мислите си поне веднъж на ден, а ако медитирате по два пъти, още по-добре.

8. Записвайте си целите

Цели

За да не се страхувате от това, което се случва, трябва да мислите за други неща. Една от най-добрите опции е да си поставяте цели, за които да мислите. Записвайте си нещата, които искате да постигнете, и непрекъснато мислете за начини за осъществяването им.

9. Гледайте забавни филми и предавания

Комедия

Едно от най-добрите лекарства за всичко е смехът. Вместо да гледате напрягащите новинарски емисии, пускайте си забавни филми и предавания и се наслаждавайте на това време с близките си. Ежедневната доза смях ще ви помогне да се справите със стреса и ще подсили имунната ви система.

10. Правете нещо добро всеки ден

Добро

Да направиш нещо добро за някого е най-лесният и ефективен метод да се почувстваш добре. Ако вършите добри дела, ще се чувствате полезни и удовлетворени, а това е изключително полезно за психичното ви здраве.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

айнщайн

Тайната за щастието на Алберт Айнщайн

Патладжан

Грилован патладжан с бекон