in

ЯдосанЯдосан ЕхаЕха СладкоСладко СмяхСмях ЛюбовЛюбов ОМГОМГ

Как да преодолеете ревността във връзката

Ревност

Една от най-големите радости в живота е да имаш до себе си човек, който те подкрепя, обича и уважава. Въпреки че любовта винаги е на първо място, разбирателството и доверието също са ключови фактори за една връзка.

Важно е всяка връзка да се основава на доверие, тъй като то е като спасителна лодка в трудните моменти. Когато ревността разяжда доверието и елиминира уважението във връзката, тя е обречена на провал.

Ако и вие сте от хората, които ревнуват, и то без причина, важно е да разберете как да преодолеете този лош навик, за да бъдете способни да изградите стабилна и дълбока връзка.

На какво се дължи ревността?

Ревност

За да успеете да преодолеете ревността, трябва да осъзнаете, че проблемът е във вас, а не в партньора ви. Повечето хора, които ревнуват, не откриват проблема в себе си, а обвиняват своята половинка за всичко. Трябва да разберете своите нагласи и емоции, за да успеете да ги промените.

В основата си ревността в отношенията е свързана с ниско самочувствие. Когато не се чувствате уверени в себе си или усещате, че не заслужавате любовта на партньора си, вие проектирате тази несигурност върху него. Най-просто казано, за да се справите с ревността трябва да поработите върху самочувствието си.

Естествено, ревността не винаги се дължи на несигурност. Причината може да бъде и проблем с доверието. Хората започват да се доверяват трудно след предателство от страна на човека отсреща, но лошото е, че трудното печелене на доверието след това се отразява на следващите връзки.

Има различни видове ревност. Ако ревнувате от успехите на партньора си, може би има нездравословен елемент на конкуренция, който трябва да бъде елиминиран или трябва да се концентрирате върху това как се чувствате по отношение на собствените си постижения.

Във всеки един от тези сценарии в крайна сметка вие проектирате несигурността си върху партньора си. И именно върху вашите несигурности трябва да се фокусирате, за да преодолеете ревността.

Как се отразява ревността на връзката?

Караница

Ревността е най-голямата пречка за изграждане на здравословна и истинска връзка. Когато това неприятно чувство се намеси в отношенията, свързването на дълбоко ниво става невъзможно. Ревността е причината за чести неразбирателства, напрежение и постепенно отдалечаване на партньорите.

Липсата на свобода и на двамата партньори, непрестанните ограничения и подозрения са сигурна рецепта за провал.

Най-лошото е, че тъй като проблемът е в самите вас, нито една ваша връзка няма да бъде успешна, докато не успеете да се справите с ревността.

За щастие, ревността е нещо, което можете да овладеете. Не е нужно да се отказвате от настоящата си връзка, просто опитайте да се промените и да спрете да бъдете ревниви. Ето как:

1. Осъзнайте проблема си

Невъзможно е да разрешите проблем, ако отказвате да приемете, че съществува. Вместо да се преструвате, че не сте ревниви, изправете се очи в очи с този проблем и намерете начин да го разрешите. Първата стъпка към справянето с проблемите е да осъзнаем, че ги имаме.

2. Установете на какво се дължи ревността ви

Както ревността, така и всеки друг проблем във връзката се основава на емоциите ни. За да успеете да се справите с проблемите, опитайте да разберете на какво се дължат те. Важно е да стигнете до истинския проблем, за да успеете да елиминирате ревността от връзката си. Отговорете си на въпроса „Защо ревнувам?“. Трябва да разберете дали това се дължи на проблеми с доверието, несигурност и ниско самочувствие или някакъв друг проблем.

3. Помислете дали всичките ви нужди са задоволени

Възможно е ревността ви да се дължи и на липсата на нещо. За да имате пълноценна връзка, нуждите ви, както и тези на партньора ви, трябва да бъдат напълно задоволени. Вътрешното, скрито недоволство е водеща сила при взимането на решения, а ревността определено може да се определи като решение. Опитайте да разнищите вашите собствени мисли, емоции и нужди, за да стигнете до истинския проблем.

4. Запишете несигурностите си

Трябва да бъдете откровени със себе си, за да успеете да преодолеете ревността. Запишете на един лист всички неща, които ви притесняват. Помислете за какво се чувствате несигурни и потърсете причините за това. Важно е да бъдете напълно откровени със себе си.

5. Работете върху по-високо самочувствие

След като сте записали всички неща, които пораждат несигурност във вас, избройте и нещата, които харесвате в себе си и положителните си качества. Ниското самочувствие е в основата на ревността, така че опитайте да го елиминирате. Всеки човек има положителни черти и качества, с които трябва да се гордее, просто помислете и си припомнете кои са вашите.

6. Бъдете честни с партньора си

Ако се борите с ревността, партньорът ви вероятно вече е забелязал. Той най-вероятно също допринася за проблема. Именно поради тази причина, комуникацията е от изключително значение. Говорете открито за ревността. Признайте си, че ревнувате, обсъдете с партньора си и неговия принос за това. Всеки проблем се разрешава с говорене.

7. Потърсете начини да преодолеете ревността

След като сте осъзнали, че партньорът ви всъщност не ви дава поводи за ревност и сте вникнали дълбоко в проблема, потърсете начин за справяне с него. Укротяването на вашата ревност зависи от вас самите. Подхранвайте вашето физическо, емоционално и психическо здраве и комуникирайте с партньора си. Постепенно сами ще откриете кое работи за вас и вашата връзка и бавно ще започнете да преодолявате ревността.

Loading

  • Ревниви ли сте?

    Ревнива жена
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

HR

10 неща, които HR-ите няма да ви кажат

Моцарелени пръчици

Моцарелени пръчици