in

Как да научим детето да заспива само

Сънят играе важна роля при растежа, развитието и имунитета на децата. Един от въпросите, който най-много вълнува родителите на малки деца е как да отучат детето да спи при тях и да заспива само в своето креватче. Това не е никак лесна задача и изисква търпение, но запомнете – всяко дете може да се научи да заспива само. В първите месеци от раждането на бебето ни се струва много по-лесно да го допуснем в нашето легло, отколкото да отделяме по няколко часа на ден, за да го научим да спи в своето легло. Но идва момент, в който това трябва да се случи и колкото по-малко е детето, толкова по-лесно ще приеме промяната.

 

Направете го плавно

Ако вашето дете е свикнало да заспива заедно с вас в леглото, започнете плавно да променяте този процес. Не лягайте заедно с него, а вместо това седнете на леглото до него и го наблюдавайте докато заспи. На по-късен етап преминете на стол до креватчето и постепенно го премествайте по-близо до вратата и коридора. Трябва да сте наясно, че тази промяна ще отнеме време и няма как да се случи отведнъж. Настройте се, че ще имате няколко трудни нощи, в които детето може да се буди и да иска да дойде при вас, но е важно да не правите компромис с това. Не се отказвайте от тази промяна, дори в началото опитите ви да нямат ефект.

 

Създайте му приятна атмосфера

Едно от нещата, които ще ви помогнат да научите детето да спи в стаята си, е да създадете атмосфера, в която той да иска да прекарва повече време. Включете и него в този процес и го питайте как иска да бъде подредена стаята му. Може да декорирате помещението с негови любими герои, книжки и играчки, както и да сложите звезди и луна на тавана, нещо, което няма във вашата стая и може да го използвате като аргумент ако поиска отново да спи при вас. Може да му вземете нощна лампа с интересен дизайн, която да сложите до леглото му, а близо до него да поставите и снимка ваша обща семейна снимка, така че да ви вижда през цялото време.

 

Поощрявайте усилията на детето

Докато седите до детето може да го научите как да заспива. Разкажете му, че трябва да остане в леглото си, да затвори очите си и да си мисли за нещо хубаво. Даването на тема за размисъл, било то предстоящ рожден ден или друго събитие, помага на децата да се научат да заспиват сами. При по-големите деца може да давате награда ако малчуганът спи цяла нощ в своето легло или да обещаете нещо, което знаете, че със сигурност ще хареса – било то да го заведете на кино, в зоологическата градина или да му купите нова играчка. И така няколко последователни вечери да поощрявате неговите усилия да спи в своята стая и своето креватче.

 

Проявете твърдост

Разбира се, не е изключено посред нощ детето да се промъкне в леглото ви отново и да каже, че се страхува да спи само, че му липсвате, че не може без вас. Тук трябва да проявите твърдост и колкото и да ви се спи, да направите всичко възможно да го върнете в неговата стая. Колкото и труден да изгледежда този процес, трябва да знаете, че той е много полезен за вашето дете и ще възпита самостоятелност в него.

Loading

  • На каква възраст според вас трябва детето да се научи да спи само?

    • Baby sleeping
      Още от бебе
      Baby sleeping
    • Child Sleeping
      Над година и половина
      Child Sleeping

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пъстротата на европейската кухня

Най-емблематичните дизайнерски колани за жени