in

Как да намерите перфектната работа?

работа

Искате нови предизвикателства и сте готови да смените настоящата си работа? Подходящият момент за търсене винаги е „сега“, казват HR експертите. Компаниите целогодишно набират нови кадри и никога не знаете кога ще се отвори точната позиция за вас. Ако се чудите откъде да започнете търсенето, хвърлете по едно око на нашите съвети:

Направете автобиографията си перфектна

Винаги преди да се впуснете в търсене на нова работа, първо се уверете, че вашата автобиография е изпипана до най-малкия детайл. В нея е хубаво да включите ключови думи, специфични за индустрията или сферата, в която кандидатствате. Не пропускайте нито едно от положителните си качества, предишен опит в съответната сфера и умения, които владеете. Автобиографията е единственият критерий, който виждат HR-ите преди да ви поканят на интервю и тя трябва да бъде перфектна.

След като сте сигурни, че св-то ви е готово, изберете платформата, в която ще търсите работа. През последните години социалната мрежа LinkedIn се превърна в едно от най-предпочитаните места за търсене на работа. Ако се спрете на нея, трябва да обърнете по-сериозно внимание на профила си, който в LinkedIn наподобява автобиография. Хубаво е там да споделяте и различни публикации, свързани със сферата на вашата дейност. Това прави хубаво впечатление на работодателите. Вижте как да привличате работодатели с профила си в LinkedIn.

В платформите за търсене на работа е желателно да преглеждате на няколко дни новите обяви и да кандидатствате по тези, които смятате, че отговарят на вашите изисквания. Не забравяйте да споделите и на вашите приятели, че търсите работа. Всеки от тях има познати на познати, които търсят подходящи кадри за бизнеса си, а те обичат кандидати с добри препоръки.

Оставете идеалната работа да ви намери

Най-доброто време за кандидатстване по дадена обява е в рамките на първите 48 часа, след като обявата е публикувана. Да бъдете част от първите кандидати, понякога е от решаващо значение, тъй като именно те задават критериите и летвата за бъдещите кандидати.

Ако мечтаете да работите в точно определена компания, но там няма обявени свободни позиции, това не трябва да ви отчайва. Изпратете автобиографията си до Човешки ресурси в съответната компания с молба да ви потърсят ако се отвори подходяща позиция. Доста често HR-ите си пазят такива писма в резерв и когато се отвори позиция, се обръщат към тези кандидати.

Ако в предишната си работа сте работили с някои компании и ви познават добре, няма нищо лошо да се обърнете към тях. Има голяма вероятност вашата кандидатура да бъде одобрена, тъй като все пак вече имат опит да работят с вас.

Отговаряйте бързо

Пазарът на труда се променя постоянно и нови работни места се отварят всеки ден. Когато търсите активно работа, е желателно да следите ежедневно какво се случва, тъй като така се увеличават шансовете да намерите перфектната за вас работа. Няколко минути на ден са достатъчни, за да бъдете в течение с новите позиции, а това може да се окаже решаващо за бъдещето ви.

Може да си изградите стратегия, която да следвате. И за всеки случай бъдете готови с мотивационно писмо, което да адаптирате към съответната позиция.

Когато даден работодател се свърже с вас, било то в LinkedIn, по имейл или телефон, е хубаво да реагирате колкото е възможно по-бързо. Както вече казахме, да бъдете сред първите кандидати е изключително важно.

Ако изпращате св-то си по имейл е важно да структурирате съобщението добре. Първо поздравете, представете се, кажете за коя позиция кандидатствате и защо вие заслужавате тази позиция. Не забравяйте да завършите писмото с пожелания за притен ден и да напомните, че автобиографията ви е в прикачен файл, както и контактите ви. Имейлът не трябва да бъде прекалено дълъг – опитайте да се съберете в не повече от осем реда.

  • Беше ли полезна тази статия за вас?

    Looking for a job.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Грим

Полезни трикове и съвети за безупречен грим

хаштаг

9 любопитни факта за хаштаг, които не знаете