in

Как бебето да бъде спокойно в отсъствието на мама

Забелязали сте, нали – вашето бебче или бебчето на съседите плаче до посиняване, когато, дори за миг, мама напусне стаята. Какво да кажем за времето, когато тя трябва да тръгне на работа и ще се разделят за по-дълго? Според ново изследване на учени от Канада и Израел, публикувано в Science Advances, има индикации, че може и да не е толкова трудно да се намери решение на проблема. Достатъчно е да оставите майчина дреха около мъничето, и то ще бъде значително по-спокойно, когато мама отсъства, смята изследването.

Авторите установили, че химическите сигнали, които идват от аромата на майката, могат да помогнат на бебетата да свикнат с непознати дори, когато мама я няма. По време на експеримента до част от бебетата били поставени дрехи, носени от майката, а до други – чисти дрехи без миризма. Първата група много по-лесно свикнала с присъствието на непознат човек.

„Този извод е важен, защото можем по-лесно да оставяме децата на друг член от семейството, който да играе роля, подобна на майчината, в социалното и емоционалното развитие на детето“, казва Рут Фелдман, социален невролог от университета Reichman в Израел.

Обонянието е едно от първите човешки сетива, които бебето развива. Това усещане обаче е по-малко изследвано при комуникацията родител-дете, в сравнение със слуха и зрението.

Обонянието засяга нашето ментално и хормонално състояние, мозъчна активност и социалните взаимоотношения често без да забелязваме това, казва Ева Мишор от научния институт Вайзман от Израел.

Екипът, който направил изследването, обърнал особено внимание на това как ароматът на майката влияе върху поведението и мозъчната активност на бебета на възраст между 5 и 10 месеца. Според Фелдман точно този период е изключително важен, защото през него са развиват онези части от мозъка, които отговарят за емоционалната регулация и социалните връзки. В определени социални ситуации човешката мозъчна дейност започва да е във връзка с мозъчната дейност на хората, с които общуваме. Този процес се нарича „неврална синхронизация“. Тъкмо това накарало Фелдман да се заинтересува как ароматът може да повлияе на невралния синхрон между майка и бебе.

По време на изследването Фелдман и колегите ѝ дали на 62 жени памучни фланелки, с които да спят две последователни нощи. През деня майките съхранявали фланелките си във фризера. След това всяка майка със своето бебе и фланелката, определена за експеримента, посетили лабораторията. Учените прикрепили електроди на главите на участниците в експеримента, за да измерят мозъчните им вълни, когато се намират лице в лице, или гръб в гръб.

Както се и очаквало, се установило, че невронният синхрон между майката и бебето бил най-голям, когато те стояли един срещу друг. След това опитът бил повторен със същите бебета, но майките били заместени от непозната жена, която живее в същия район и има дете на подобна възраст. Екипът поставил чиста или използвана фланелка близо до лицето на бебето, за да се установи дали близкият аромат на майката ще промени неговото поведение. Те открили, че бебета до които били поставени чисти фланелки, показали значително по-малък синхрон при общуването с непознатата жена, в сравнение с времето, когато до бебето била поставена чиста фланелка и неговата майка. Когато до бебето била поставена фланелка с аромат на мама, то показвало същия неврален синхрон, както при присъствието на майка си, дори когато тя не била до него.

Накратко казано, синхронът се повишавал, когато бебето усеща аромата на майка си, включително и в случаите, когато тя била заместена от непознат, казва Фелдман. Резултатите показали още, че децата, които усещали аромата на майка си, били по-спокойни, усмихвали се повече и осъществявали по-чест зрителен контакт с непознатия.

„Това е добро научно подтвърждение на нещо, което може би много родители вече са установили от опит“, казва Сара Йесен, учен невролог от германския университет в Любек, цитирана от Smithsonian Magazine.

Полезното проучване дава един много лесен начин да се справим с тревогата на бебетата, когато майката тръгне на работа, или се налага да излиза, смятат учените. Фелдман и нейните колеги планират да повторят същия експеримент с бащите.

Според Ева Мишор проучванията върху обонянето се разширяват много бързо. Според нея би било интересно да се разбере дали има специфична молекула или химически елемент в аромата на майката, който управлява процесите.

Засега поне майките могат да се възползват от факта, че бебето помни техния уникален аромат. Това може да помогне на малките по-лесно да преодолеят отсъствието на майката и да общуват с други хора. „Ние миришем нашите бебета, а те миришат нас. Това е от значение не само за нас, но и за тях“, заключаова Мишор.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

История, разтърсила света, оживява в „Злодеянието“

Светлозар Желев пред Oshte.bg: Всеки избор в живота е правилен