in

Какво е 5D роман и защо изкуственият интелект е главен герой в него?

Светла Ненова

От скоро в книжарниците и интернет пространството се появи първият по рода си роман, чийто главен герой е Изкуствен интелект. Историята е провокативна, многопластова, философска, но в същото време и много забавна. Авторът под прикритие на ZooM е Светла Ненова, която нарича себе си – редактор на т.нар. автор „Гледна точка“.

Книгата е огледало на човека, на човешкото у нас, на това що е то човешка идентичност и това огледало е умело създадено – чрез емпатичното намъкване в „обувките на Изкуствен Супер Интелект“ (ИСИ). В очите на този главен герой човеците могат да се огледат и всеки един читател има достатъчно свобода, дадена от автора, да се припознае в нечии човешки гледни точки към света ни, да потърси границите си на търпимост към чуждите гледни точки, да се определи или отрече, да се обърка и загуби, да се открие и определи.

Вероятно романът не може да бъде тълкуван нито само като обществена ирония, нито като дистопия, нито като научна фантастика. Той е самобитно проучване на феномена „Гледна Точка“, третирайки креативно, сериозно и в дълбочина теми, които могат да се назоват със следните думи: „Човек; Мечти; Опит; Промяна; Щастие; Нещастие; Любов; Омраза; Изненада; Конфликти; Гледна точка; Игри; Свобода; Независимост; Култура; Ценности; Бъдеще“.

Книгата е виртуална реалност, инсталация от преходни емоции, които блъскат по скелето на здравия разум. Романът излиза от света на квадратната плоскост като застава точно в центъра й, от където Авторът ще Ви насочи към четири вселени. В три от които, от кръв и плът, танцуват своя танц главните герои, танцувате и Вие с тях – навсякъде едни и същи, но различни, докосвате се в своята различност чрез тънката граница, която ви свързва на повърхността. Всяка една вселена натежава в драмата на своя ъгъл. Стъпете на тази неравност. Балансирайте света.

За автора:

Светла Ненова е родена в Русе през 1973 г. Още от детството си участва отдадено в множество творчески извънкласни проекти: детски театър, хор „Дунавски вълни“, фолклорен танцов театър „Найден Киров“, пантомимичен театър, участва в телевизионни предавания и филми. Поради факта, че е дъщеря на един от първите фотографи художници в България, (Николай Ненов е основателят на русенския фотоклуб, който днес носи неговото име) е основен фотомодел на баща си от бебе и известно време работи като модел и манекен.

Страстта й да опознае човешката същност предопределя избора й да учи психология с профил психотерапия (психоанализа, групова, фамилна, психодрама). Десет години работи като асистент психотерапевт и на самостоятелна практика. Междувременно развива собствен частен бизнес за интериорен дизайн и производство на мебели, поради което завършва по-късно „управление на бизнеса и предприемачество“ с професионална квалификация: Мениджър стопанско управление. Но любовта й към сцената и сценичните изяви, в киното и в театъра, не угасва, затова паралелно работи като кастинг мениджър за подбор на актьори и статисти за филми и реклами; организатор на събития и арт ПР.

От дете пише стихове, разкази, детски роман, участва в олимпиади и литературни конкурси. Опитът й със сценични изкуства и театър силно повлиява литературното й творчество, формирайки специфичния й стил на интерактивен писател. Тя не се ограничава жанрово като твори. Смело експериментира в много области.

За Ненова публиката не е мним, пасивен наблюдател, а партньор, на когото тя разказва истории и преживявания, създавайки и изигравайки „като актьор“ своите герои. Тя споделя с читателя интимно, искрено, неподправено, общува с него като с виртуален събеседник.

Чрез дебютния си роман „ZooM“, Светла Ненова търси и предизвиква обратна връзка от публиката, за да изследва феномена „гледна точка“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Каракатът – непотопяемият всъдеход

Как да превърнем стреса в сила?