in

Интуитивното хранене – ползите да бъдем на „антидиета“

интуитивното хранене

„Тялото знае най-добре!“. Без съмнение сте чували този съвет на нашите баби, когато не ви се яде нищо, или обратно – ядат ви се „най-вредните неща на света“. Да се вслушваме в тялото си, или по точно – в сигналите, които стомашно-чревният тракт, вкусът и апетитът ни изпращат, е ключът е в интуитивното хранене – диетата, която някои определят като антидиета.

Терминът „антидиета“ възниква в края на 1990-те години и е употребен за първи път от 2 експертки по хранене – Евелин Триболе, регистриран диетолог и награждаван автор на бестселъри по темата, и Илайзе Рех – хранителен терапевт от Бевърли Хилс. Те дефинират интуитивното хранене като „динамична интеграция на инстинктите, емоциите и рационализма на ума и тялото“. Или както Триболе обяснява пред Yahoo Life – „начин на живот, който се фокусира върху връзката със самия себе си“.

Традиционните диети обикновено наблягат на един или друг подход, на едни или други продукти, които трябва, или не трябва да се ядат. За разлика от тях, интуитивният хранителен режим се фокусира върху хранене, което се отнася с уважение към нашето здраве, като обръща внимание на това какво ни казва тялото, за да задоволи физическите и емоционалните си нужди.

По-просто казано – интуитивното хранене се базира на разбирането, че вие сте единственият, който знае какъв глад изпитвате и коя е храната, която ще го задоволи. „Това е нещо, което нито един хранителен режим или гуро по диетите може да знае“, казва Триболе.

Това, което прави интуитивното хранене толкова различно от други подходи е, че резултатите не са насочени към определена цел, нито пък се свързват с преследване на определени килограми. Леа Керн, клиничен диетолог, специализирана в храненето без диети, смята, че интуитивното хранене наистина може да доведе до радикална промяна. „Много хора започнаха да печелят от диетичната индустрия. Тя ни насажда мнението, че ако се храним с нещо, което ни се иска, ще натрупаме килограми, или това ще се отрази на здравето ни“, казва Керн.

Един метаанализ на 24 изследвания в областта на храненето, публикувани между 2006 и 2015 година, показва, че интуитивното хранене оказва позитивно влияние върху емоциите, удовлетворението от живота, самооценката и оптимизма на хората. Онези, които го практикуват, имат по-голяма мотивация да се упражняват редовно, тъй като се фокусират върху радостта от хапването, вместо върху чувството за вина, или върху това как изглеждат.

Как работи интуитивното хранене?

Според Триболе то се състои от няколко ключови принципа, които тя описва в своята книга „Интуитивното хранене: революционния антидиетичен подход“. Тя разделя тези принципи на две – умението да се вслушваш и да отговаряш на това, което твоето тяло чувства, и нещата, които помагат да премахнеш пречките в този процес. Ето част от принципите според Триболе:

1. Отхвърли манталитета, че трябва да спазваш диети

Първата стъпка е да осъзнаеш влиянието, което културата на диетите насажда, върху нашето възприятие за това кое е здравословно и кое не. „Ние сме закърмени с идеята, че здраве и тегло са синоними“, напомня Триболе. Това, което е валидно за някой обаче, не е валидно за друг, защото ние носим различни гени. Затова трябва да бъдем насърчени да се вслушваме в нашите индивидуални нужди.

2. Уважавайте глада

„Когато спазвате някоя диета, вие базирате своите решения на съветите на някой, който дори не ви познава“, казва Триболе. Според нея е време да се обърнете към себе си, което на практика означава да се храните, когато сте гладни и да избирате какво точно ви се яде. Различните хора имат различни нужди от храна, включително заради навиците си на живот. Така че гладът трябва да бъде задоволен.

3. Бъдете в мир с храната, която ядете

Нашият избор на храна не трябва да е източник на притеснения и тревоги какво ще си помислят хората, или дали това отговаря на съветите на диетолозите. Когато ядете това, което ви се яде и то ви доставя удоволствие, това ви помага да установите „връзка“ с храната и със себе си. Затова не се срамувайте от своя избор.

4. Справете се с „хранителната полиция“

Хранителните правила, наложени от културата на диетите, Триболе нарича „хранителна полиция“. Описанието на храната като лоша, греховна, изкушаваща, или вредна, е пример как езикът може да диктува какво можем и не можем да ядем. Не езикът, а вашето усещане за храната е онова, което трябва да ви води.

5. Почувствайте кога сте сити

Вгладайте се в сигналите, които тялото ви дава, когато е сито. Когато усетите тези сигнали, вие сте една крачка по-близо към възстановяването на своите „първоначални настройки“, които културата на диетите ви е отнела.

6. Открийте удоволствието от храната

Храната трябва не само да ни храни, но и да ни доставя наслада. Хората обаче са толкова фокусирани дали нещо е здравословно, или не, че забравят да изпитват удоволствие от това, с което се хранят.

7. Не разчитайте на храна, за да се справите с емоциите

Много хора посягат към определени храни не защото са гладни, а за да се справят с емоциите, които изпитват. Това обаче е временно решение, което не работи в дългосрочен план. Има и други начини, които не включват храна, за да се справите с емоциите.

8. Уважавайте тялото си

Това означава да се отнасяте към тялото с уважение и да му доставяте това, от което се нуждае. Мислете за тялото като за приятел.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Букет Кейт Мидълтън

Какво символизира сватбеният букет на Кейт Мидълтън

Приятели

15 малко известни факта за сериала „Приятели“