in

Илон Мъск: Железният човек в реалния живот

Илон Мъск

Документалният филм от 2018 г. „Илон Мъск: Железният човек в реалния живот“ преди броени дни бе пуснат в стрийминг платформата Netflix и това е чудесен повод да ви разкажем за него. Той обаче пристига доста късно на платформата, ако вземем предвид скоростта, с която Илон Мъск се движи, дупката от четири години прави разказаните факти да изглеждат малко стари. Но все пак всичко, свързано с него, винаги е интересно, особено началото на неговия път в бизнеса.

Филмът разказва за иновативните идеи на канадско-южноафриканския инженер- предприемач Илон Мъск и неговите успехи и неуспехи. Чрез своите идеи и мислене той е един от най-гениалните умове на новото хилядолетие. Личният живот на Илон Мъск има второстепенно място във филма.

История за грандиозни провали

Илон Мъск израства в Претория, Южна Африка. Майка му е канадка, а баща му е от Южна Африка. Той се премества в Канада на 17 години, за да учи в университета „Queen’s University“. Две години по-късно се премества в Университета на Пенсилвания, където получава бакалавърска степен по икономика и физика.

Филмът пресъздава историята на един предприемач, който вече е осъществил няколко и значителни революции. Мъск не се страхува да се изправи срещу гигантите в автомобилната и аерокосмическата индустрия, петролните гиганти и тези на енергийните услуги и въпреки многото фалити, той не спира да се опитва да реализира целите си.

От възхода си до революцията в онлайн плащанията, от електрически автомобили (Tesla) до космически ракети за многократна употреба (SpaceX), от най-голямата слънчева електроцентрала в света до откритите конфронтации с Марк Зукърбърг (с когото изобщо не споделят ентусиазма към изкуствения интелект), документалният филм разказва история, способна да ни вдъхнови да мечтаем смело и да преследваме мечтите си. Най-големите идеи на най-богатия в момента човек в света са се родили след грандиозни провали, като експлозията на три ракети от Space X, например.

Да надхвърлиш границите на възможното

От експлозивите, създадени в градината на осем годишна възраст, без надзора на родителите му, до 1995 г., когато с брат си Кимбал основава софтуерната компания „Global Link Information Network“, Мъск винаги е бил пълен с идеи и желание да надхвърли границите на възможното. Човек, който знае как да трансформира интелигентността в пари, които след това реинвестира в нови идеи. Той използва богатството си, за да изгради компании, които работят за промяна на света, а способността му да превръща добрите идеи в реалност, а след това в печалба, го прави изключителен.

Неговата цел не е само печалба. Ако беше така, можеше да се оттегли още след като продава PayPal. Той обаче инвестира парите си в нови бизнеси, които впоследствие се оказват успешни. Филмът разказва за създаването на PayPal, Tesla, SpaceX и останалите компании на предприемача.

„Илон Мъск: Железният човек в реалния живот“ обаче ни говори преди всичко за това, как трябва да преследваме целите си, колкото и налудничави да са те. Както самият той казва: „Иска ми се да мога да заведа повече хора на Марс. Това не е нещо, което правя за моя собствена изгода (разбира се, би било хубаво да отида там), но мисля, че  е важно за всички нас, като цивилизация, да станем мултипланетен вид“.

Прочетете още: 

9 книги, които според Илон Мъск ще променят живота ви

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Позитивно мислене

Как да препрограмирате ума си?

Пармиджана

Класическа италианска Пармиджана