in

Зимна салата Панцанела

Панцанела е салата, която произлиза от италианския район Тоскана и е изключително популярна за лятото. Прави се от накиснат стар хляб, лук и домати. Може да се сложат и краставици и босилек, а отгоре се поръсва със зехтин.

Името на салатата произлиза от “pane” (хляб на италиански) и “zanella”- дълбоката чиния, в която се сервира.

Предлагаме ви рецепта за зимен вариант на тази салата, с карфиол.

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол
  • 100 мл зехтин
  • 250 грама стар хляб
  • 2 червени люти чушки
  • 4 скилидки чесън
  • 8 рибки аншоа
  • 35 грама стафиди
  • 1 с. л. каперси
  • 4 с. л. магданоз
  • 5 репички
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • сокът от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Задушете карфиола на пара, за да омекне.

Накъсайте хляба на едри парчета и го запържете в зехтин.

Добавете лютите чушки и аншоа, нарязани на много ситно. Добавете и чесъна и гответе 2-3 минути.

Изсипете тази смес в дълбока чиния, добавете каперсите, магданоза и стафидите.

Запържете карфиола в останалия зехтин.

Сложете и карфиола в чинията, добавете репичките, оцета и лимона и разбъркайте всичко добре.

Салатата се сервира топла.

  • Кое най-много харесвате от италианската кухня?

    • Пастата
    • Пицата
    • Салатите
    • Десертите
    • Хляба

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 основни бижута, които всеки трябва да има

Роджър Уотърс – човекът зад Стенатa