in

Зимна салата Панцанела

Панцанела е салата, която произлиза от италианския район Тоскана и е изключително популярна за лятото. Прави се от накиснат стар хляб, лук и домати. Може да се сложат и краставици и босилек, а отгоре се поръсва със зехтин.

Името на салатата произлиза от „pane“ (хляб на италиански) и „zanella“- дълбоката чиния, в която се сервира.

Предлагаме ви рецепта за зимен вариант на тази салата, с карфиол.

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол
  • 100 мл зехтин
  • 250 грама стар хляб
  • 2 червени люти чушки
  • 4 скилидки чесън
  • 8 рибки аншоа
  • 35 грама стафиди
  • 1 с. л. каперси
  • 4 с. л. магданоз
  • 5 репички
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • сокът от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Задушете карфиола на пара, за да омекне.

Накъсайте хляба на едри парчета и го запържете в зехтин.

Добавете лютите чушки и аншоа, нарязани на много ситно. Добавете и чесъна и гответе 2-3 минути.

Изсипете тази смес в дълбока чиния, добавете каперсите, магданоза и стафидите.

Запържете карфиола в останалия зехтин.

Сложете и карфиола в чинията, добавете репичките, оцета и лимона и разбъркайте всичко добре.

Салатата се сервира топла.

  • Кое най-много харесвате от италианската кухня?

    • Пастата
    • Пицата
    • Салатите
    • Десертите
    • Хляба

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 основни бижута, които всеки трябва да има

Роджър Уотърс – човекът зад Стенатa