in

Зеленчуков таджин с бадеми, кускус и нахут

Таджин

Таджин е ориенталско ястие, кръстено на съда, в който се приготвя.

Арабското „таджин“ произлиза от берберското „ṭajin“, което означава плитък глинен съд. Този съд се състои от две части- кръгла плоска основа и голям конусовиден капак. Капакът е направен така, че да връща конденза, който се образува по време на готвенето, на дъното.

Традиционно ястията в този съд се готвят на дървени въглища, като таджинът се поставя на специални тухли, които да предотвратяват прекалено бързото покачване на температурата. Тъй като готвенето на дървени въглища не е особено лесно постижимо, таджинът може да се поставя и във фурната, но се пече на много ниска температура, дълго време.

Ястието, което е приело името на съда, представлява нещо като яхния. Могат да се добавят както различни видове месо, така и зеленчуци, нахут, кускус и други продукти.

Тази рецепта е за зеленчуков таджин. Ястието не съдържа месо, но е много ароматно и изключително вкусно. Тъй като едва ли разполагате с този специален съд, можете да го приготвите в тенджера или тава.

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 патладжан
  • 2 моркова
  • 1 чушка
  • 1 тиквичка
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматена паста
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. канела
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 с.л. мед
  • 800 мл зеленчуков бульон
  • 800 мл смлени домати
  • сол и черен пипер
  • 300 грама кускус
  • 1 консерва нахут
  • сокът от 1 лимон
  • 1 шепа бадеми

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голям съд. Добавете нарязаните зеленчуци- лука, патладжана, тиквичката, морковите и чушката.

Гответе около 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат.

Добавете чесъна, доматеното пюре и подправките. Гответе още 2 минути, като разбърквате непрестанно.

След това добавете меда, смлените домати и половината от бульона.

Разбъркайте добре, сложете капак и оставете да се готви около час, на ниска температура.

Междувременно сложете кускуса в голяма купа и го залейте със затопления зеленчуков бульон. Покрийте купата и оставете да престои 15 минути.

Добавете лимоновия сок, бадемите и изцедения нахут.

Комбинирайте двата компонента на ястието и сервирайте.

  • Опитвали ли сте таджин?

    Таджин
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ким Кардашиян разкри какви подобрения има по лицето си

сума

Kакво има след смъртта – 40 истории от отвъдното