Таджин е ориенталско ястие, кръстено на съда, в който се приготвя.
Арабското „таджин“ произлиза от берберското „ṭajin“, което означава плитък глинен съд. Този съд се състои от две части- кръгла плоска основа и голям конусовиден капак. Капакът е направен така, че да връща конденза, който се образува по време на готвенето, на дъното.
Традиционно ястията в този съд се готвят на дървени въглища, като таджинът се поставя на специални тухли, които да предотвратяват прекалено бързото покачване на температурата. Тъй като готвенето на дървени въглища не е особено лесно постижимо, таджинът може да се поставя и във фурната, но се пече на много ниска температура, дълго време.
Ястието, което е приело името на съда, представлява нещо като яхния. Могат да се добавят както различни видове месо, така и зеленчуци, нахут, кускус и други продукти.
Тази рецепта е за зеленчуков таджин. Ястието не съдържа месо, но е много ароматно и изключително вкусно. Тъй като едва ли разполагате с този специален съд, можете да го приготвите в тенджера или тава.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 патладжан
- 2 моркова
- 1 чушка
- 1 тиквичка
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. доматена паста
- 2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. канела
- ½ ч.л. куркума
- 1 с.л. мед
- 800 мл зеленчуков бульон
- 800 мл смлени домати
- сол и черен пипер
- 300 грама кускус
- 1 консерва нахут
- сокът от 1 лимон
- 1 шепа бадеми
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голям съд. Добавете нарязаните зеленчуци- лука, патладжана, тиквичката, морковите и чушката.
Гответе около 10-15 минути, докато зеленчуците омекнат.
Добавете чесъна, доматеното пюре и подправките. Гответе още 2 минути, като разбърквате непрестанно.
След това добавете меда, смлените домати и половината от бульона.
Разбъркайте добре, сложете капак и оставете да се готви около час, на ниска температура.
Междувременно сложете кускуса в голяма купа и го залейте със затопления зеленчуков бульон. Покрийте купата и оставете да престои 15 минути.
Добавете лимоновия сок, бадемите и изцедения нахут.
Комбинирайте двата компонента на ястието и сервирайте.
-
Опитвали ли сте таджин?
-
Да
-
Не
-