in ,

ОМГОМГ ЕхаЕха ПлачиПлачи ЛюбовЛюбов ЯдосанЯдосан СмяхСмях СладкоСладко

Защо не трябва да сушим прането вътре

Много семейства не разполагат със сушилня, или живеят на оживени улици и булеварди, което е причина да не простират дрехите си на терасата. Други дори нямат такава и това отново налага да простират дрехите си в затворено помещение. Сушенето на прането вътре обаче може да бъде много вредно за здравето ни, твърдят експертите.

Учените са категорични, че сушенето на мокри дрехи в затворено помещение може да доведе до редица здравословни проблеми и оказва негативно въздействие върху състоянието на хора с астма, сезонни алергии и други заболявания.

Причината се крие във високата концентрация на прахови акари, мухъл и плесен във въздуха. Също така помещенията, в които стои прането не се проветряват достатъчно, а това създава предпоставка за възпроизвеждане на микроорганизми. Ето няколко причини, поради които не трябва да сушите прането си в затворено помещение:

Дишане на химикали

Когато перем дрехите си, освен препарат за пране, слагаме и омекотител за тъкани. При изсъхването на дрехите, във въздуха остават част от тези химикали, които се дишат от хората в помещението. Те също могат да доведат до здравни проблеми и да засегнат организма като канцерогени.

Гъбична инфекция

Влажното пране позволява размножаването на спорите, които предизвикват заболяването аспергилоза. Тази гъбична инфекция засяга дихателната системата, а симптомите са свързани със задух, кашлица и втрисане. Особено вредно е за хората с астма, тъй като могат да получат обостряне на симптомите.

Влажност

Според учените влажните дрехи съдържат около 2 литра вода, която се изпарява в помещенията. Влажността на въздуха се увеличава с около 30%, а това може да увеличи риска от развитие на токсични гъбички. Влажната среда стимулира растежа на гъбички, които отделят спори. Както вече споменахме, те са причината за алергичните реакции при хората.

Алергии

Сушенето на прането в затворено помещение може да доведе до поява на мухъл. Той е причина за поява на редица алергии, които в дългосрочен план може предизвикат сериозни здравословни проблеми. Първоначално реакциите на организма обикновено са хрема, кашлица, кихане, обрив, но могат да прерастнат в системно главоболие, умора, астма. Ако имате подобни симптоми, които не изчезват, е хубаво да се консултирате с лекар.

Учените съветват ако имате тераса или сушилня, да ги използвате задължително. Ако няма друг начин, освен да сушите изпраните дрехи вътре, да оставяте сушилката с мокри дрехи в помещение, което се използва по-рядко. Хубаво е да го проветрявате често, но в никакъв случай не оставяйте мокри дрехи в стаята, в която спите или се храните.

Loading

  • Често ли сушите дрехи вкъщи?

    • Да, нямам избор
    • Понякога
    • Не, винаги навън

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: houseofguccimovie/Instagram

Бляскавата премиера на „House of Gucci“ в Лондон

Крем супа от червено цвекло