in

Загадъчната и противоречива Фрида Кало – една от най-забележителните жени на ХХ в.

Фрида Кало безспорно е една от най-забележителните жени на ХХ в., култът около която започва да се изгражда още докато е жива. Загадъчна и донякъде противоречива личност, дори хора, които са я познавали, трудно могат да я опишат. Мистерията ѝ е развенчана за първи път от американската изкуствоведка Хейдън Херера в епичния ѝ труд, посветен на живота и творчеството на художничката.

„Фрида. Завладяващата биография на великата художничка“ е първата ѝ изчерпателна биография. Книгата става основа за едноименния филм от 2002 г., номиниран за „Оскар“ в 6 категории, включително за най-добра актриса на Салма Хайек, и спечелил 2 от тях. Но докато екранната творба се спуска по повърхността на основните житейски събития в богатия и драматичен живот на Кало, а други направо пропуска, книгата на Херера е дисекция на тази космополитна личност, на нейното творчество, противоречия и огромни изпитания, които биха сломили по-голяма част от хората.

Коя е Фрида?

Авторката проучва детайлно писма и дневници на художничката, които стават публично достояние за първи път, превежда от испански книги и статии, интервюира десетки хора, познавали Кало или свързани с нея. Всичко това, за да отговори на въпроса: Коя е Фрида? Самоука, надценена художничка или истински талантлива, образована жена, която грижливо изгражда своя образ пред света? Въпросителните около Кало са много: Как и защо започва да рисува? Откъде черпи вдъхновение и идеи? Каква е ролята на народната култура на Мексико в творчеството ѝ? И най-вече – сложните ѝ отношения с Диего Ривера, които са описвани различно дори от техни приятели.

Съвсем на друга страна стоят изпитанията, свързани с физическото здраве, през които Кало е принудена да премине. Като млада претърпява катастрофа, с чиито последици се бори до края на живота си. Дали заради нещастието да бъде прикована към легло, или то е само повод за дълбоката ѝ вътрешна потребност, тя започва да рисува. Талантът или по-точно уникалният ѝ художествен език я превръщат в един от най-разпознаваемите, влиятелни и скъпо продавани латиноамерикански творци.

Забележителните картини на Фрида са само част от богатия ѝ и драматичен живот. Тя има бурен брак с един от най-великите художници по онова време – прочутия стенописец Диего Ривера, но поддържа любовни връзки и с други известни мъже като Исаму Ногучи и Лев Троцки.

Наред с психологическия портрет на Кало, авторката Херера илюстрира сложния културен климат на Мексико, неустойчивостта и патоса, с които се отличава животът в тази страна – мъчителна смесица от нищета, гордост и блянове.

Повече за авторката:

Хейдън Херера е изкуствоведка, критичка и авторка на биографии. Нейната докторска дисертация за Фрида Кало се превръща и в първата ѝ книга. Тя е номинирана за „Пулицър“ през 2004 г. за биографията си на американско-арменския художник Аршил Горки. Публикува статии и ревюта в Art in America, Art Forum и The New York Times. Преподавала е история на изкуството в Нюйоркския университет и във Висшето училище по визуални изкуства. Курира няколко изложби, сред които изложба на Фрида Кало, обиколила много градове в Щатите през 1978 г., както и на пътуваща изложба по случай 100-годишнината на мексиканската худижничка през 2008 г.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

коледни чорапи

Любопитни факти за коледните чорапи

марк твен

Марк Твен, който успя като писател, но пропиля над $7,5 млн. за неразумни инвестиции