in

Животът на Висенте Ибанес – врагове, жени, затвор, скандали

Висенте Бласко Ибанес е един от най-значимите писатели на Испания, наред с М. де Сервантес и Б. Перес Галдос. Роден е във Валенсия. Завършва право, но никога не го практикува. Повече го привличат политиката, журналистиката, литературата и… жените. Войнствен републиканец е. Издаваният от него вестник неведнъж предизвиква скандали и дебати, а той самият е арестуван многократно и лежи в затвора. След избирането му за депутат от Валенсия е освободен заради депутатския имунитет.

Създава си немалко врагове и едва не е застрелян при един сблъсък – куршумът се запречва в токата на колана му. Има бурни любовни връзки. Отвратен от политическата власт в Испания, емигрира във Франция. Умира там, ден преди 61-вия си рожден ден.

25-годишен, публикува първия си роман. Ранното му творчество е под знака на натурализма и Емил Зола. От този период е издаваният на български роман „Тръстика и кал“, познат и с телевизионната си екранизация. Автор е на трийсетина романа. Най-значимото му и най-популярно произведение е „Четиримата конници на Апокалипсиса“.

Романите на Ибанес неведнъж привличат вниманието на Холивуд. „Четиримата конници на Апокалипсиса“, „Кръв и пясък“, „Сред портокаловите дървета“ и др. имат по няколко холивудски екранизации. Участват едни от най-ярките звезди в историята на киното – Рудолфо Валентино, Грета Гарбо, Рита Хейуърт, Шарън Стоун („Кръв и пясък“).

 

„Голата маха“ на Ибанес е от рядко срещаните книги, които могат да преобърнат живота ти, когато си на кръстопът – роман за любовта и прозрението за важните неща в живота. Заглавието се отнася до известната картина на Франсиско де Гоя, намираща се в музея Прадо.

Героят на романа, Мариано Реновалес, има уникален талант, който го превръща в най-известния и скъпоплатен художник на Испания. Роден в семейството на скромен селски ковач, той стига до елита в Рим, Париж и Мадрид. Животът му е белязан от бедност и богатство, слава и падение, аплодисменти и критики… И две жени – изящната Хосефина, за която се оженва, и ослепителната графиня Де Алберка, която става негова любовница.

„Но защо се случва така, че когато най-накрая получим това, което сме желали, то ни е малко? А ако губим това, което прави живота ни непоносим, ние отново го искаме обратно, иначе ще сме нещастни? Ние сме такива: бедни, излъгани деца, които вчера са плакали за това, което презират днес, а утре ще го желаят отново; бедни, излъгани същества, носещи се в живота на крилете на каприза“, четем из страниците.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кога и защо Ниагарският водопад…спира?

Айфеловата кула

Интелигенцията в Париж не харесвала Айфеловата кула