in

ЕхаЕха

Жеравна – селото, което пази съкровищата на България

България е страна с голямо фолклорно богатство. Традициите и обичаите ни правят страната ни пъстра и различна. Въпреки че много от българските обичаи вече са забравени, има хора и кътчета в България, които пазят българското. Жеравна е едно от тези места.

Това малко селце се намира в Югоизточна България, в полите на Стара планина и е обявено за световен архитектурен паметник. Жеравна е на 120 км от Бургас и на около 350 км от София, в община Котел.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Маги Георгиева (@georgieva.magi)

Село Жеравна е известно с няколко неща. Това е родното място на Йордан Йовков, Сава Филаретов и други видни българи. Откроява се с възрожденската си архитектура – близо 200 къщи в селото са със статут на паметници на културата и са построени преди над 150 години. Най-характерното нещо за село Жеравна е Фестивалът на народната носия.

Посещението на това село е невероятно преживяване, което не може да се опише с думи, а трябва да се изживее. Жеравна е едно от онези села, които ни връщат в миналото, и ни го показват точно такова, каквото е било. Автентичността на селото го прави толкова различно от всички останали. Там е съхранен българският дух.

Легендата гласи, че земите покрай село Жеравна са били на сестрата на цар Иван Шишман, която била омъжена за султан Мурад. По време на турското робство, Жеравна е била свободно селище и местните не плащали данъци. Било забранено на турците да се заселват там, а когато влизали в селото, слизали от коня и го водели за юздите.

Именно тази свобода помогнала на селото да се развие много. Занаятите, животновъдството и търговията били добре развити, а хората били сравнително заможни. Това си личи по къщите в селото. Повечето от тях са големи, украсени с дърворезба и застлани със забележителните котленски килими.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erick Saudemont (@rbxbonheur)

Освен че разходката в селото е доста интересна, има неща, които трябва да видите, когато посетите село Жеравна.

Къща-музей Йордан Йовков

Йордан Йовков е роден през 1880 година в Жеравна. Детството на „майстора на късия разказ“ преминава там, а когато е на 13 години, семейството му се мести в Добруджа. Родната къща на Йовков е скромна, едноетажна дъбова къща в махала „Голямо бърдо“. Тя е превърната в къща-музей и в нея могат да се видят портрети на Йовков, семейни портрети, ръкописи, първите издания от творчеството на писателя и различни фотодокументи. В двора има паметник на Йордан Йовков.

Църква Св. Николай 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Татьяна (@ivanovatatiana3425)

Църквата Св. Николай е построена през далечната 1834 година, в близост до стар храм, опожарен в началото на 19-ти век. Църквата е изографисана от майсторите зографи Йордан Михайлович и Георги и Генчо от Трявна. Днес тя е действащ храм, в който се извършват богослужения и има богата експозиция от икони и църковна утвар. В църквата се пази и най-старата икона в този край.

Къща-музей Сава Филаретов 

Сава Филаретов е изтъкнат български общественик от Възраждането. Той е роден през 1825 година в Жеравна, а родната му къща е превърната в къща-музей. Днес в нея се помещава експозиция „История на Жеравна“ и можете да видите най-различни предмети от историята на селото. Къщата на Сава Филалретов е с типичната за Жеравна архитектура, като най-забележителното е външната украса – красива дърворезба.

Къща-музей Руси Чорбаджи 

Руси Чорбаджи е бил един от най-заможните хора в селото, а по-късно и кмет. Той имал много добитък и бил търговец. В къщата-музей на Руси Чорбаджи има интересна експозиция, представяща занаятите, които се практикували в Жеравна през Възраждането. Можете да видите огромен ръчен стан, както и най-различни съдове и инструменти.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vasil Martinov (@vasilmartinov)

Несъмнено най-забележителното нещо в Жеравна е Международният фестивал на народната носия. Фестивалът е организиран за пръв път през 2008 година, по идея на Христо Ив. Димитров, създател на фолклорен ансамбъл „Българе“, и оттогава се провежда всяка година. Традиционно Фестивалът на народната носия е през предпоследния уикенд на август и е тридневен – започва в петък и приклюва в неделя.

Идеята на фестивала е да се пресъздаде по възможно най-добрия начин атмосферата на Възраждането. Всички посетители трябва да бъдат с българска народна носия. Използването на някои предмети от съвременния живот е забранено, както и снимането с мобилен телефон или камера. На фестивала има фотографи, които запечатват емоциите от това необикновено преживяване. Не е позволено да се използват никакви пластмасови изделия, не се допуска носенето на съвременни дамски чанти или ръчни часовници и други.

Всички тези забрани са наложени с цел да се постигне максимално автентична атмосфера. През тези 3 дни хората се връщат 100-150 години назад. Показват се демонстрации на различни занаяти, танцуват се български народни танци и се хапват вкусни неща от старовремската кухня.

Посещението на фестивала е едно от най-зареждащите неща, които можете да направите. Когато видиш толкова много хора, събрани на едно място и облечени в красивите български носии, сърцето ти се пълни с гордост. Един уикенд в Жеравна може да те зареди с емоции за следващата 1 година, до следващия фестивал. Фестивалът на фолклорната носия е нещо, което всеки българин трябва да посети поне веднъж, не може нито да се опише с думи, нито да се пресъздаде със снимки…

 

Loading

  • Присъствали ли сте на Фестивала на народната носия в Жеравна?

    Снимка: Instagram/ bulgarian.bg
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: squidgame_netflix/Instagram

Защо „Squid Game“ стана най-гледаният сериал в света

Снимки: Victoria Beckham/ Instagram

Виктория Бекъм – пътят от Spice Girls до модна икона