in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Жана д’Арк – една от най-известните жени на Европа и изфабрикуваният процес срещу нея

Жана д’Арк
Снимка: Уикипедия

Една от най-известните жени на Европа – Жана д’Арк, е изгорена на клада на 30 май 1431 г. Тя получава смъртна присъда, като бива обвинена, че е вещица и се занимава с магия. Екзекуцията ѝ е извършена пред огромната тълпа, събрала се на пазарния площад в града. Едва 19-годишна, Жана д’Арк изгаря в пламъците на кладата. До жестоката ѝ смърт се стига, тъй като управляващи и свещеници се страхували, че младата жена успява да увлича много хора с идеите си.

Обвинена във вещесрство и изгорена на клада

Жана д’Арк, родена на 6 януари 1412 година, започва да чува гласове като дете. Те ѝ казват, че във Франция мирът може да бъде възстановен само от нея, че тя е избраната, която да сложи край на войната, която в наши дни историците наричат Стогодишната война. Младата пастирка с меч в ръка успяла да си осигури среща с Шарл VII и го убеждава, че ще поведе войските му към победа. Вдъхновени от Жана д’Арк, френските воини я следват и побеждават. Англичаните са разгромени, а дофинът е коронован като Шарл VII. След като Орлеан е освободен, всички започват да наричат Жана Орлеанската дева.

Тя обаче е пленена от бургундите и за да се разправят с нея, решават да използват суеверията и обвиняват младата жена във вещерство. По време на съдебния процес Жана д’Арк се държи смело. Решението да бъде изгорена на клада е взето на 29 май и е изпълнено на 30 май 1431 г.

Католическата църква я канонизира за светица

Двайсет години по-късно по нареждане на Шарл VII започва преразглеждане на делото срещу Орлеанската дева. Първо кралят, а по-късно – през 1455 година – и папа Калист III намират, че процеса срещу Жана д’Арк е бил изфабрикуван и несправедлив. На 7 юли 1446 година процесът официално е обявен за невалиден и всички обвинения срещу Орлеанската дева са отхвърлени. В началото на миналия век Католическата църква канонизира Жана д’Арк за светица и обявява датата на смъртта ѝ 30 май за ден на почитане на паметта ѝ.

Дали обаче е загинала на кладата остава загадка и до днес – различни сведения твърдят, че Жана д’Арк е била изгорена, мнозина твърдят, че са я виждали в различни френски градчета. Двадесет и пет години след кладата папа Каликст III я признава за невинна и я провъзгласява за мъченица. Католическата църква се опитва да спечели дивиденти чрез своята невинна жертва и на 16 май 1920 г. папа Бенедикт ХV я обявява за светица.

Жана д’Арк остава важна фигура в Западната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални произведения.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Училището за Добро Зло“ – поредицата, която вдъхнови Netflix

Халил Джубран

Неподвластният на времето Халил Джубран, който обедини Изтока и Запада