in

Ефектът на „златното мълчание“ върху връзката

връзка

Когато създаваме връзка с някого, напълно естествено е да имаме различни мнения – от това какво да хапваме за вечеря до това къде да живеем. Много двойки се разделят, защото смятат, че тези различия са непреодолими. Единият, а понякога и двамата партньори не искат, или не са готови да говорят. Да, тайната е в преговорите! Те могат да помогнат на двойките да постигнат онзи баланс, който ще направи връзката им хармонична.

Но достатъчно ли е това?

„Колкото е важно в една връзка двете страни да могат да изразят своите гледни точки, толкова е важно и… да замълчат“, казва фамилният терапевт Елизабет Ърншау, цитирана от онлайн изданието Well&Good. Според нея моментите на мълчание позволяват на хората да осмислят информацията и да отговорят смислено, вместо просто да реагират.

„Ако действаме прекалено бързо, често сме подвластни на чувствата, вместо да се фокусираме какво всъщност казва или очаква партньорът от нас. Ако приложите „момент на мълчание“, ще можете да разберете какво се опитва да каже другият, от какво се нуждае, както и да се подготвите какво и как да му кажете. Това мълчание позволява на хората да поддържат „осъзнаване на тяхната връзка“, обяснява Ърншау. Според нея да разпознаете и уважавате своите нужди, но също и нуждите на вашия партньор, е ключ към добрата връзка.

Изкуството на преговорите

„Когато хората не отделят време да се слушат един друг, те загубват информация за това какво се случва по между им. Когато тази връзка е загубена, е лесно да нараним и себе си и партньора. Без да слушаме, често правим погрешни съждения, реагираме импулсивно и не можем да постигнем решаване на проблемите“, казва Ърншау.

Когато не „осъзнаваме“ връзката, това може да доведе до отхвърляне на нуждите и желанията на единия партньор. „Това създава липса на баланс, а с нея идва и огорчението“, казва експертът.

Да оставим място да помълчим в един разговор, е лесно да се препоръча, но трудно да се изпълни. Много хора намират, че мълчанието е некомфортно, а когато човек се чувства некомфортно, е склонен да прави каквото и да е, само, за да избегне този дискомфорт. „Някои хора си мислят, че като мълчат, загубват контрол над събеседника си, или че му „дават аванси“. Други се тревожат, че ще изглеждат глупави пред него“, обяснява Ърншау.

Разговорите с партньора обаче не трябва да се приемат като ситуация, при която единият печели, а другият губи. „Когато преговаряте с някого, когото обичате, започнете с нагласата да създадете победа и за двете страни. Това означава, че не само другият, но и вие ще работите, за да намерите нещо, което е достатъчно добро за двамата и няма да наруши желанията на никого“, казва терапевтката.

Според нея по време на краткото мълчание се създават условия за справедлив и равностоен разговор. „Изкуството на преговорите е не да наложите своята гледна точка, а по-скоро да успеете да откриете нови възможности за решаване на проблемите, които са добри и за двама ви“, казва психотерапевтката.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Грим очи

3 грим техники за жените с големи очи

Депресия

Откриха връзка между депресията и метаболизма