in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко СмяхСмях

Емоционална интелигентност – мисия възможна

Какво прави някои хора страхотни в работата, а на други все нещо им куца? Умения, знания, интелект, визия? Със сигурност тези качества помагат. Но има още нещо, което отличава успешните хора. Това е умението да идентифицират, наблюдават и вземат под внимание не само своите емоции, но и емоциите на другите – нещо, което учените наричат емоционална интелигентност.

Един метаанализ на учени от няколко университета във Виржиния, публикуван през 2011 г. в Journal of Organizational Behavior, показва, че колкото по-емоционално интелигентиен е един човек, толкова по-добре се справя в работата и в живота.

Това, което повечето хора пропускат да осъзнаят е, че постигането на емоционална интелигентност, не е нещо, което идва естествено. Някои хора са известни като добри мениджъри и любезни хора, които се а отнасят с уважение към околните, чувствителни към техните нужди, хора, около които е приятно да бъдеш… И все пак нещо не им достига.

Проблемът е, че много хора дефинират понятието емоционалната интелигентност твърде тясно. Те се фокусират върху своите социални умения и това, че са харесвани, но губят по-широкия поглед върху всички други черти на емоционалната интелигентност, които може би им липсват – такива, които ще ги направят по-силни и ефективни лидери.

„След като прекарах 25 г. да правя проучвания и да пиша книги на тази тема открих, че емоционалната интелигентност обхваща 4 сфери, в които има 12 ключови умения“, казва психологът д-р Даниел Големан, автор на много книги, свързани с темата. Големан, който има докторат по психология и личностно развитие от университета в Харвард, съветва хората какво могат да направят, за да покажат най-доброто от себе си.

„Когато се запознаете с тези качества и направите честна оценка на своите силни и слаби страни, ще можете по-добре да идентифицирате къде имате възможност за позитивна промяна“, казва д-р Големан пред CNBC.

1. Самооценка

Това е умението на човек  да се вгледа в собствените си емоции. То ни позволява да установим какво и защо чувстваме, както и как тези чувства помагат или пречат на това, което се опитваме да направим.

Ако притежавате това качество, можете да разберете своите силни и слаби страни. Тогава ще знаете без притеснение за какво да разчитате на себе си и за какво на друг. Вие ще имате ясно съзнание за вашата стойност и цели и това ще ви направи по-решителен, когато действате.

Един от ключовите моменти, когато изграждате това качество, е да можете да признаете своите слабости.

2. Самоуправление

Самоуправлението е умение да държите своите разрушителни емоции и импулси под контрол. Това е силно качество, особено по време на кризи – околните ще се уверят, че ако техният лидер запазва спокойствие, и те могат да направят същото.

Хората, които притежават това качество, умеят бързо да се адаптират,  да балансират чувствата си, да запазват спокойствие в критични ситуации и бързо да се възстановяват от неочаквани обрати. Тези качества най-добре се проявяват по време на промени и несигурност. Хората, които ги притежават, успяват да намерят нови начини да се справят с предизвикателства и да балансират в нови ситуации. Понеже са ориентирани към постиженията, те умеят да виждат доброто в хората, ситуациите и събитията. Този позитивен подход създава стабилност и открива нови възможности.

Как да постигнете всичко това? В моменти на стрес не се паникьосвайте. Поемте дълбоко дъх и преценете емоциите си. Вместо да избухвате, бъдете честни с хората и им кажете какъв е проблемът. Емоционално интелигентните хора, приемат, че винаги има внезапни промени и предизвикателства в живота. Ако разберете контекста на някоя ситуация, ще можете да направите оценка каво е важно в този момент и да изработите своята стратегия, като пренаредите приоритетите.

3. Социална информираност 

Това качество показва умението акуратно да разчитате и интерпретирате емоциите на другите, дори и чрез невербални знаци. Социално информираните хора съумяват да слушат внимателно и да комуникират ефективно с различни типове хора. Това включва и емпатия – умението да разбирате околните и да осъзнавате какво казват и как се чувстват. С други думи – можете да влете „в обувките на другите“. Когато притежавате това качество, можете да предвидите как ще реагира някой на определена ситуация и ще можете да подходите към това стратегически.

Как да развиете това качество? Първо и най-важно, социалната информираност изисква да умеете да слушате. Не прекъсвйате и не присвоявайте темата за разговор. Задавайте въпроси и окуражавайте другите да задават своите. Да преодолеете своите предразсъдъци и да намерите общи черти също е важно. Когато изградим това качество, е по-малко вероятно да дразним, съдим или да се нахвърляме върху хората около нас.

4. Управление на връзките

Това е междуличностно качество, което ни позволява да действаме по начини, които мотивират и вдъхновяват околните и ни поставят в хармония с тях. Когато притежавате това качество, вие имате влияние над другите, можете успешно да разрешавате конфликти, да работите в екип, да вдъхновявате околните.

Как да го постигнете? Не е лесно. Ако сте по природа нихилист, скептик или негативен човек, вероятно имате проблем със създаването на дълготрайни взаимоотношения. Вместо да се фокусирате върху най-негативния вариант на това, което може да се случи, опитайте се да видите себе си като „агент на позитивната промяна“. Не се страхувайте да излезете от своята зона на комфорт и да поемете рискове. Така ще станете човекът, който вдъхновява, мотивира и свързва другите.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Следпразнична депресия – как да се избавим от нея

Тайните на корейките за по-млада и гладка кожа