in

Елда със спанак и гъби

Елда със спанак и гъби

Елдата започва да добива все повече популярност у нас, благодарение на полезните си свойства.

За пръв път хората започват да отглеждат елда преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия, която е и родината на елдата, се нарича „черен ориз“, а в другите страни е известна като „черна пшеница“.

Въпреки че родината ѝ е Индия, елдата е най-популярна и най-често консумирана в Русия. Там това растение се нарича „гречка“.

Елдата е богата на желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк, витамини A и C, флавоноиди, а най-голямото ѝ предимство е, че не съдържа глутен.

Елдата може да се използва като заместител на почти всички зърнени храни и се комбинира чудесно с различни зеленчуци.

Ето как да приготвите вкусна елда със спанак и гъби:

Необходими продукти:

  • 200 грама печурки
  • 140 грама елда
  • 100 грама спанак
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 4 стръка мащерка
  • 100 мл бяло вино
  • 600 мл зеленчуков бульон
  • 2 с. л. масло
  • 1 с. л. зехтин
  • пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите и ги нарежете на тънки филийки.

Сложете 1 с. л. масло в тигана и когато се разтопи, добавете гъбите, 1 скилидка чесън и 2 стръка мащерка.

Гответе, докато гъбите омекнат, поръсете с малко сол и черен пипер и махнете от котлона.

Добавете останалото масло и зехтина и запържете нарязания на ситно лук, заедно с останалата мащерка и другата скилидка чесън.

Добавете елдата и запържете за около минута.

След това добавете бялото вино и гответе, докато се изпари.

Добавете 1 чаша бульон, гответе докато елдата поеме течността, след това добавете още една чаша. Добавяйте бульон, докато елдата се свари, може и да не ви е необходимо цялото количество.

Ще разберете, че елдата е готова, когато омекне и спре да поема от течността.

Извадете стръкчетата мащерка и добавете спанака.

Гответе 2-3 минути, докато спанакът се задуши.

Добавете гъбите, овкусете със сол и черен пипер и поръсете с настърган пармезан.

  • Обичате ли елда?

    Елда
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Еър Фрайър

5 неща, които не бива да готвите в еър фрайър

"Песен за Ахил"

„Песен за Ахил“ – книга, уютна като дом