in

Ейми Уайнхаус – момичето с голям талант и много демони

Ейми Уайнхаус
Снимка: amywinehousecy/instagram

От „Back to Black“ и „Tears Dry on Their Own“ до трагичната „Rehab“ – музикалната кариера на Ейми Уайнхаус разкрива душата ѝ. Безспорен е фактът, че тя има огромен талант, както и тежки демони, с които не успява да се справи до края.

Детство с разведени родители

Родена е на 14 септември 1983 година в семейството на шофьора на такси Мич Уайнхаус и фармацевтката Янис Уайнхаус. Родителите ѝ се разделят, когато Ейми е на девет. Тя остава да живее при майка си, но расте с травмата, че не е достатъчно обичана.

През 1996 година, 12-годишната Уайнхаус успява да получи място в престижното театрално училище „Силвия Янг“. Само четири години по-късно обаче е изгонена. Може да се каже, че бунтовническият ѝ характер се проявява още тогава, защото причината за наказанието е „непристойно поведение и продупчване на носа“.

Светкавичен успех и много проблеми

Ейми е само на 19 години, когато подписва първия си професионален договор. Година по-късно излиза и дебютният ѝ албум „Frank“, който веднага достига до номер 3 в британските музикални класации. Не само че пее за живота си, но Ейми и пише за него. Като вдъхновение за първите си песни, тя използва връзката с бившия си приятел. Нейният голям успех обаче е съчетан с нарастващ дискомфорт на сцената и страх от изпълнения пред публика. За да компенсира това притеснение, Уайнхаус се обръща към алкохола, който я кара да забрави за всичко и да излезе пред хората.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amy Winehouse (@amywinehousecy)

Бракът е повратната точка в живота ѝ

През 2005 година тя започва да се среща с Блейк Фийлдър-Сивил, което бележи и началото на метаморфозата на изпълнителката. Именно тогава тя се разделя с конвенционалния външен вид, появяват се множеството татуировки и очната линия.

Фийлдър-Сивил признава, че той е човекът, който запознава певицата с „хероина, кокаина и самонараняването“ и споделя, че се чувства изключително виновен за това. Отношенията между двойката са меко казано турбулентни. Звездите се събират и се разделят на няколко пъти, като през 2007 година решават, че е време да се оженят. Бракът им обаче не продължава дълго и само след две години двамата вече искат развод.

По времето когато Уайнхаус прави своя пробив в музикалната индустрия, Филдър-Сивил е в затвора за нападение. Когато тя умира през 2011 година, той отново е зад решетките, този път за опит за грабеж и притежание на пистолет.

Булимия и „Клуб 27“

Докато славата ѝ набира сила, то животът ѝ се срива главоломно. Тя не успява да се справи с проблемите си. През 2008 година мениджърът ѝ Ник Шамански се опитва да накара звездата да постъпи в рехабилитационна клиника. Този процес е описан в песента ѝ „Rehab“, в която се пее, че баща ѝ – Мич, смята, че всичко е наред с дъщеря му. В сингъла се казва, че „всеки, който се опита да заведе Уайнхаус в рехабилитационна клиника, ще усети сериозни последици“.

Интересното е, че Ейми е съгласна да започне лечение, но е искала и подкрепа от баща си. Мич обещава на Шамански, че ще накара дъщеря си да отиде в клиниката, но нещата се променят, когато той остава насаме със звездата. Този случай е описван като последния реален шанс на Уайнхаус да се справи с проблемите си, преди нещата да излязат извън контрол. И въпреки че малко по-късно, през 2008-а, изпълнителката все пак влиза в клиника, вече е твърде късно.

Ейми се бори и с булимията в продължение на няколко години. Брат ѝ смята, че здравето ѝ е било значително отслабено от периодите на екстремно преяждане и последващите пристъпи на самоналожено повръщане и депресия, характерни за състоянието. Алек Уайнхаус смята, че болестта се е появила в тийнейджърските години на певицата, когато тя е имала група приятели, в която всички слагали купища сосове на храната си, изяждали всичко и след това я повръщали. Той допълва, че в крайна сметка повечето от тях са спрели, но по-късно състоянието на сестра му се е превърнало в сериозен проблем.

На 23 юли 2011 година Ейми Уайнхаус е намерена мъртва, а официалната причина е „неволно отравяне с алкохол“. Според медиите звездата е развила навик, при който е трезва за няколко седмици, след което се напива до припадък. Така тя се присъедини към т.нар. „Клуб 27“ на именити музиканти и творци, отишли си от този свят едва на 27-годишна възраст. Неслучайно критиците я описват още приживе като „бяла жена с черна душа“.

Прочетете още:

Бари Уайт – историята на една музикална легенда

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Хроника на една мимолетна връзка“ – когато в любовта верните пътища са повече от един

„Животът на Брус Ли“ – Дракона, който надмина себе си