in

Европа между Хитлер и Сталин – два аспекта на една история

Книгата „Кървави поля“ на историка Тимъти Снайдър е преведена на 28 езика и за нея авторът получава Лайпцигската награда за европейско разбирателство и наградата за хуманитаристика на името на Ралф Уолдо Емерсън.

Американците наричат Втората световна война „Добрата война“. Но още преди тя да започне, военновременният съюзник на Америка, Йосиф Сталин, е убил милиони съветски граждани – и продължава да ги убива по време и след войната. Преди Хитлер да бъде окончателно победен, той е убил шест милиона евреи и почти толкова други европейци. В края на войната и германските, и съветските места за убийства попадат зад „Желязната завеса“, оставяйки историята на масовите убийства в тъмнина.

„Кървави поля“ предлага нов исторически подход, представяйки едновременно масовите убийства, извършени от нацисткия и сталинисткия режим, като два аспекта на една история на времето и мястото, където са се случили. Творбата е плод на усърдни проучвания и е задължително четиво за всеки, който иска да разбере най-мащабната трагедия в съвременната световна история.Книгата предизвиква голям дебат сред историците навсякъде по света, като рецензиите варират от силно критични до възторжени. От друга страна, получава множество похвали от експерти в академичните среди и се радва на силен медиен интерес.

За автора:

Тимъти Снайдър е американски историк, професор в Университета в Йейл. Изследовател на историята на тоталитаризма, комунизма и Холокоста. Най-известната му книга, „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“, е издадена на много езици, включително и на български има вече втори тираж. В нея той анализира глада в Украйна, предизвикан по заповед на Сталин, както и подялбата на Полша между СССР и нацистка Германия. На български език са преведени и книгите му „За тиранията“ и „Пътят към несвободата“.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пътешествията на Изабела Шопова – от Русия с безумната й бюрокрация до Австралия с нейните уроци по щастие

Всеки, който запазва способността да вижда красотата, никога не остарява ~ Кафка