Тортелините са яйчена паста с пълнеж, характерна за Северна Италия. Тортелините обикновено се пълнят с месо. В оригиналната рецепта пълнежът се състои от свинско филе, прошуто, мортадела, пармезан, яйца и индийско орехче, но има варианти и с други пълнежи.
Първите рецепти за тортелини датират от 14 век, а използването на мортадела и прошуто в пълнежа се появява през 19 век.
Тортелините обикновено се варят в бульон, което ги прави по-ароматни и вкусни и могат да се комбинират с различни сосове. Един по-интересен вариант за приготвяне на тортелини е традиционната италианска доматена супа.
Тази супа се приготвя много лесно, а е много вкусна и ароматна. Ако искате да приготвите бърза вечеря, вижте как се прави тази италианска доматена супа:
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 4 чаши зеленчуков бульон
- 700 грама домати от консерва
- 2 с.л. масло
- 1 с.л. балсамов оцет
- ½ ч. сметана за готвене
- 2 дафинови листа
- ½ ч. пресен босилек
- сол и черен пипер
- 400 грама тортелини с пълнеж по избор
- пармезан
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на ситно лук в маслото, в голяма тенджера. Добавете чесъна, както и малко сол и черен пипер и оставете на котлона за 3-4 минути.
Добавете балсамовия оцет, след което добавете доматите (ако са цели ги блендирайте), бульона, сметаната и дафиновите листа. Оставете сместа да заври, след което добавете тортелините.
Необходими са им не повече от 5 минути, за да се сварят, така че ги проверявайте често.
Когато пастата е сварена, махнете тенджерата от котлона, извадете дафиновите листа и добавете пресния босилек.
Сервирайте, като във всяка купичка настържете малко пармезан.
-
Опитвали ли сте супа с тортелини?
-
Да
-
Не
-