Орзо е вид паста, представляваща тесто, нарязано на малки парченца, наподобяващи големи зрънца ориз.
Орзото се нарича още ризони и може да се приготвя както самостоятелно, със зеленчуци или месо, така и да се добавя към салати, супи и други.
Могат да бъдат оцветени с шафран, люти чушки и черен боб, за да се получат съответно жълти, оранжеви или черни зрънца.
Тази супа се приготвя бързо и лесно, не съдържа месо, съответно е подходяща за вегетарианци, и е доста здравословна.
Ето как да приготвите вкусна доматена супа с орзо:
Необходими продукти:
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 2 моркова
- 1 стрък целина
- 6 чаши зеленчуков бульон
- 2 чаши домати от консерва
- 2 дафинови листа
- сол и черен пипер
- ½ ч.л. босилек
- ½ ч.л. риган
- ¾ ч. орзо
- 5 чаши спанак
- пармезан
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера загрейте маслото и зехтина.
Добавете нарязания на ситно лук и сотирайте за няколко минути. Добавете чесъна, целината и морковите и запържете за 4-5 минути.
Добавете бульона, доматите, дафиновите листа, босилека, ригана и подправете със сол и черен пипер.
Оставете супата да заври, след което добавете орзото.
Намалете малко силата на котлона и оставете да се готви, докато орзото омекне.
Добавете измития спанак и оставете за още няколко минути на котлона.
Извадете дафиновите листа, поръсете с настърган пармезан и сервирайте.
-
Опитвали ли сте орзо?
-
Да
-
Не
-