in

Джон Ленън, който вярваше, че се живее по-лесно със затворени очи

джон ленън
Снимки: johnlennon/instagram

Джон Ленън е една от най-влиятелните личности в културата на XX век. Днес отбелязваме 82 години от рождението на легендата. Той е съосновател на великата музикална група „Бийтълс“ заедно с Пол Маккартни, Джордж Харисън и Стюърт Сътклиф. Застрелян е на 8 декември 1980 година в Ню Йорк.

Детство с разведени родители

Джон Ленън се ражда по време на войната, през 1940 година в Ливерпул. Родителите му – Джулия и Алфред Ленън, скоро се развеждат. Бащата, който работи като моряк, иска да вземе малкия Джон със себе си в Нова Зеландия. Детето обаче решава да остане при майка си. Джулия има голямо влияние върху живота на легендата – тя събужда интереса му към музиката, но отношенията между тях са обтегнати и в крайна сметка Джон отрасва при леля си Мими Смит. Контактът с баща му е прекъснат, а майка му умира при автомобилна катастрофа през 1958 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от John Lennon (@johnlennon)

Най-успешната рок банда в света

Джон е на 15 години, когато основава първата си група – „Куоримен“. Именно тя поставя началото на най-успешната рок банда в света. „Бийтълс“ е главозамайваща. През 1960 година групата е все още неизвестна, но само три години по-късно е на върха. През 1964 година музикантите правят турне в САЩ, което има огромен успех. Участието на ливърпулската четворка в „Шоуто на Ед Съливан“ е гледано от близо 40% от американците. Постепенно „Бийтълс“ се превръщат в един от символите на 60-те години, които преминават именно под знака на тяхната музика, начина им на поведение и стил на обличане. За осем години групата издава общо 12 албума. В музикалната история няма друга формация, която да е продала толкова много албуми.

Разпад на групата

Въпреки огромния успех, напрежението и неразбирателствата между членовете се засилват. Все по-ясно се открояват индивидуалните вкусове и стилове на четиримата музиканти, а масовата истерия сред феновете ги потиска толкова много, че в средата на 1960-те години те престават да изнасят концерти на живо. Пол Маккартни и Джон Ленън се изявяват все повече като конкуренти, а любовната връзка на Ленън с Йоко Оно ускорява разрива допълнително. През 1970-та, година след записа на албума „Let It Be“, групата се разпада.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от John Lennon (@johnlennon)

Солова кариера

Ленън започва успешна солова кариера, а песните му придобиват силно социален и политически тон. През 1971 година излиза знаменитото му парче „Imagine“. Четири години по-късно той прекратява временно музикалната си кариера, за да се посвети на семейството. Подновява я през 1980 година със сингъла „(Just Like) Starting Over“, който е част от албума „Double Fantasy“, записан малко преди смъртта на Ленън и излязъл четири години по-късно.

Убийството на Джон Ленън

На 8 декември 1980 година млад мъж спира Ленън на улицата пред жилището му в Ню Йорк, за да му поиска автограф, няколко часа по-късно Марк Чапман стреля пет пъти срещу Ленън. Убиецът не бяга, а очаква ареста си, четейки романът „Спасителят в ръжта“ на Селинджър. Джон Ленън умира от раните си в болницата. Убиецът му прави самопризнания и е осъден на доживотен затвор. Той е дълбоко религиозен и цял живот е фен на „Бийтълс“ и особено на Джон Ленън.

Хипотезите за убийството са разнолики. Дали подведен от болния си ум Марк е искал да стане известен, като убие музикалния идол? Или му е платено от ФБР, за да унищожи постоянно създаващия грижи на американското правителство борец за мир, подозиран за комунист? Конспиративните теории се множат с годините, но едва през 2020 г. Чапман прави изявление от затвора, че го е направил само защото е искал да стане звезда покрай неговото убийство. За първи път казва и че съжалява.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от John Lennon (@johnlennon)

Приживе пише песни, разкази, поезия

Музикантът, поетът и борецът за човешки права Джон Ленън вярва, че се живее по-лесно със затворени очи. „Не се страхувам от смъртта, защото не вярвам в нея. Аз просто се качвам от една кола в друга“, споделя приживе той. Сред вечните песни на Ленън са „Imagine“, „Give Peace a Chance“, „Working Class Hero“. Той е приет посмъртно в Залата на славата на текстописците през 1987 г. и в Залата на славата на рокендрола през 1994 г. През целия си живот се занимава и с творческо писане – пише есета, разкази, поезия. Известни негови книги са „In His Own Write“ и „A Spaniard in the Works“.

Негово е прозрението: „Не се страхувай да загубиш – ако човека не е на твоята вибрация, той така или иначе ще изчезне. Страхувай се да бездействаш и да изпуснеш възможност да бъдеш щастлив. Бъди себе си и бъди честен – търси яснота и тогава всичко ще дойде на своето място! Вселената винаги се грижи за теб! Винаги! Бъди честен – с това не се печелят много приятели, но тези, които се печелят, са безценни“.

Джон обича да разказва и следното: „Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота“. А какво е животът според Ленън – „Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

бизнес дама, жена

Защо жените със силен характер плашат мъжете

Филип Аврамов

Филип Аврамов: В пандемията добрите станаха по-добри, лошите озверяха