in

Да разкодираш Моцарт

Да разкодираш гениалността на Моцарт едва ли е възможно. Днес науката дава обяснения за поведението и надареността на известни личности, не малка част от които са страдали от аутизъм. Повечето се справят с тази пречка в поведението си и продължават развитието си в областта, в която са най-силни. Сред Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс и други, се нарежда и Моцарт. Той има повтарящи се изражения на лицето, които стряскат околните и има нужда от постоянно движение на ръцете и краката.

Слухът му също е свръхчувствителен, на което вероятно се дължи до голяма степен и талантът му. Анализирайки кореспонденцията между гениалния композитор и семейството му, историци разбрат, че когато му стане скучно, геният започва да скача през маси и столове, да мяука и да прави салта…

Волфганг Амадеус Моцарт е австрийски композитор от класическата епоха. Роден е на днешната дата през 1756 година в Залцбург. Става един от най-прочутите музикални творци в историята на изкуството. Гениалният композитор оставя огромен брой произведения от всички области на музиката, ненадминати по своята художественост и до днес. Творбите му са истински образци на съвършенството. Всички произведения, независимо оркестрови или вокални, инструментални или музикално-сценични, представляват ново достижение, нов етап в историческото развитие на съответния жанр.

Оперите му са върхът на постиженията през XVIII век. Неговите симфонии са най-високият пункт на развитие на този музикален жанр и подготвят появата на гениалните оркестрови творби на Бетховен. Основната заслуга за това, че Моцарт става известен в цяла Европа, е на амбициозния му баща Леополд Моцарт, композитор и учител по цигулка. Той организира из цяла Германия концерти на Моцарт и на неговата сестра Анна-Мария, които свирят пред богатата аристократична публика.

Моцартовите инструментални концерти са нов принос в усъвършенствуване изпълнителското майсторство и същевременно са високохудожествени произведения. Камерната музика и безкрайният брой други негови творби са също на най-високото за времето си ниво на композиционно майсторство. Творчеството на Моцарт е огромно по обем – над 600 композиции, много от които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хоровата музика.

Той проявява забележителни способности от най-ранна възраст – започва да учи пиано на тригодишна възраст, на пет пише първите си композиции, а на седем започва да изучава цигулка и орган, на осем години пише първата си соната за пиано, а на 12 – първата си опера. Притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар. Създава класическите опери „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Вълшебната флейта“. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), „Реквием“ и други.

Моцарт умира на на 5 декември 1791 година – в бедност и без признание, само на 35 години, докато пише реквием. Точната причина за смъртта му не е известна, поради което съществуват различни спекулации за отравяне или заболяване от сифилис.

Днес, освен всичко друго, има туристически маршрути и кулинарни специалитети, носещи неговото име, както и годишни фестивали на различни места.

Вижте интересни негови мисли за музиката и гениалността:

Нито една възвишена степен на интелигентност, нито въображението, нито двете заедно са достатъчни за създаването на гения. Любов, любов, любов – това е душата на гения.

Не обръщам никакво внимание, когато ме хвалят или обвиняват. Аз просто следвам моите чувства.

Един човек с обикновен талант винаги ще бъде обикновен, без значение дали пътува или не. Но човек с изключителен талант ще се унищожи, ако винаги стои на едно и също място.

Когато съм добре и имам чувство за хумор, когато се возя или вървя след като съм ял добра храна, или през нощта, когато не мога да заспя, мислите се трупат в ума ми.

Музиката не е в нотите. Музиката е в тишината между тях.

Мелодията е същността на музиката.

Простете, Ваше Величество! Аз съм вулгарен човек, но Ви уверявам, че музиката ми не е такава.

Да се говори добре и красноречиво е много голямо изкуство, но това, което е също толкова страхотно, е да знаете точния момент кога да спрете.

Трябва да покажете на целия свят, че не се страхувате. Замълчете, ако решите. Но когато е необходимо, говорете и говорете по такъв начин, че хората да ви запомнят.

Независимо от страстите, дали е насилие или не, никога не бива да бъдат толкова изразени, че да достигнат до точката на отвращението. А музиката, дори и да изразява най-големия ужас, никога не трябва да е болезнена за ухото, но трябва да ласкае и да очарова. По този начин винаги си остава музика.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.1k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

пътуване

Най-привлекателните дестинации в Европа

Паник атака

Трите етапа на паник атаките