in

Голямата любов на диктатора Саддам Хюсеин

Снимка: Уикипедия

Той е иракски политик. Президент на страната от 1979 до 2003 г. По религиозна принадлежност е сунит. Роден е на 28 април 1937 г. в Ал-Ауджа (край град Тикрит) и е обесен на 30 декември 2006 г. във военна база северно от Багдад. За Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-Тикрити, известен като Саддам Хюсеин, е писано много. Макар да е сочен за диктатор, масов убиец и извършител на престъпления срещу човечеството, също като Хитлер, който е бил запленен от изкуството, бившият иракски лидер е имал своите изяви, само че на литературното поприще. Любовният жанр е бил предпочитаното поле за писателските му изяви. Романите на Саддам се превръщат в тоталните бестселъри. Над милион копия са изкупени за по-малко от ден след излизането им.

Първият роман на Хюсеин е „Забиба и царят“

В него става дума за Ромео и Жулиета от Тикрит, една невъзможна любов през Средновековието. Действието на следващия му роман – „Крепост“, продължава да следва линията за невъзможната любов, но този път героите са позиционирани в съвременността. Там кюрдско момиче се омъжва за иракския войник Сабах, но уви, майка му е против този брак и непрекъснато се намесва в семейните им отношения, решена да ги разруши.

Музата на Саддам Хюсеин най-вероятно е любовта. Саджида Талфа е съпруга на бившия иракски диктатор. Тя е и негова първа братовчедка. Двамата имат пет деца – двама сина и три дъщери. Бракът им е уговорен между семействата още през 1936-а, преди Саджида да се роди, а Саддам да навърши 10 години. Практиката е известна на ислямския свят и макар никой да не се интересува дали младите ще се харесат, след като семейството казва – децата се подчиняват.

През 1986 г. Хюсеин обаче взима втора булка – Самира Шахбандар

Въпреки че още е женен. Това предизвиква гневната реакция на Талфа и големия син на Саддам – Удай Хюсеин. През 1988 г. Удай намушква и убива бодигарда на баща си Камел Хана Гегео, вярвайки, че той е отговорен за втория брак на иракския диктатор с Шахбандар, тъй като именно той ги запознава. Има версия, че това убийство е замислено от майка му Саджида. Саддам толкова се ядосва, че праща сина си в затвора за 40 дни и дори нарежда да го набият. Удай твърди, че осем дни не е получавал нищо, освен вода, и е прекарал четири дни окован. „Или ще умра, или ще полудея“, пише той по онова време.

Коя обаче е Самира?

Когато двамата се срещат, тя е безкрйно красива, но е омъжена. Съпругът ѝ обаче приема съдбата си и не пречи на Саддам да я притежава. Любовта продължава десетилетия. След нахлуването в Ирак на предвожданите от САЩ войски през 2003 г. Самира Шахбандар бяга в Ливан. В интервю по-късно тя казва, че Саддам ѝ дал на изпроводяк 5 млн. долара в брой и голямо количество злато и бижута.

Преди 20 години се разбра, че двамата имат син – Али, чието раждане пазели в тайна. След смъртта на Саддам Хюсеин Али дълго време пребивава в Дамаск под покровителството на съветника на президента. Двамата синове на Садам – Удай и Кусай, са правили всичко възможно приживе, за да държат настрана Али от баща си, така че да не узнае никой за съществуването му. Освен това и самият Саддам строго укрива тайната си, като гарантира нейната секретност по всякакъв начин, а целта е да запази сина си жив. Няколко дни преди началото на войната в Ирак, Али инкогнито се връща в родината си и най-вероятно тогава се е укривал в бункер с баща си за известно време.

След Самира Хюсеин се жени още два пъти, но така и не постига щастие. Животът и любовите на диктатора са пресъздадени на кино. „Домът на Саддам“ е американско-британска копродукция в четири серии. Тя набляга на периода от 1979 до 2006 г. – от преврата, който доведе Саддам Хюсеин на власт до обесването му след нахлуването на силите на САЩ в Ирак. Документалната драма е заснета в Тунис през 2007 г.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Халил Джубран

Неподвластният на времето Халил Джубран, който обедини Изтока и Запада

Живот със зависимости: Матю Пери дава над 7 млн. долара, за да се откаже