in

Гангкар Пуенсум – най-високият непокоряван връх в света

Снимка: Уикипедия

Гангкар Пуенсум се намира между Бутан и Китай, като точната гранична линия се оспорва. В превод името му означава „Белият връх на тримата духовни братя“. Надморската му височина е 7570 метра. Той е най-високият непокоряван от алпинисти връх в света. По височина сред всички върхове на планетата Гангкар Пуенсум се нарежда на 40 място.

Дълго време липсва точно картографиране за него. Друг интересен факт е, че първият екип от алпинисти, които решават да се опитат да изкачат върха, изобщо не могат да го открият. Между 1985 година и 1986 г. са направени четири опита да се покори Гангкар Пуенсум, но всички са неуспешни.

През 1994 година правителството на Бутан забранява катеренето на планини по-високи от 6000 метра, в знак на уважение към местните духовни убеждения, а от 2003 г. е върната старата забрана за практикуването на алпинизма на територията на страната.

През 1998 г. японска експедиция прави опит за изкачването на върха от китайска страна, но не получава разрешение от властите в Китай поради опасения от международни усложнения.

От 2004 година насам алпинизмът в Бутан е забранен напълно. Заради тази причина, както и факта, че липсва специализирана спасителна помощ, изглежда върхът още дълго време няма да бъде покорен от който и да било ентусиаст. Засега той остава сред топ 5 недостижими и най-опасни планински върхове в света.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как от дете с наднормено дете тя се превръща във възрастен с осъзнато отношение към храната: Историята на Анна

Пет жени в еднакви рокли: влюбени, раними, чувствени, романтични, алчни, безпардонни