in

СладкоСладко ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СмяхСмях

Въпросът, който Илон Мъск обича да задава на интервю за работа

Илон Мъск
Снимка: Instagram

Не е лесно да се изправите пред Илон Мъск на интервю за работа и да преминете тестовете му. Той е изключително интелиентен човек и когато търси инженери за своите компании, той иска да тества логическите им умения, за да види как биха се справили с решаването на различни проблеми.

За тази цел главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX започва да задава главозамайваща главоблъсканица, когато интервюира инженери за компанията си, която би озадачила повечето хора.

„Вие стоите на повърхността на Земята. Вървите една миля на юг, една миля на запад и една миля на север. Стигате точно там, където сте започнали. Къде сте?“

Въпросът никак не е лесен, както и отговора. Ще се опитаме да ви насочим към него:

В повечето части на планетата поемането по пътя югозапад-север ще ви остави на миля западно от мястото, откъдето сте тръгнали, така че може би сте разбрали, че отговорът трябва да е място, което не следва същите правила за посока като останалите на планетата. В случая това е един от полюсите.

Ако започнете от Северния полюс и се насочите на юг, след това на запад, и след това обратно на север, в крайна сметка ще вървите в триъгълник и ще се озовете точно там, откъдето сте тръгнали.

Това обаче не е всичко

Мъск има последващ въпрос –  „Къде другаде бихте могли да бъдете?“

Този отговор е по-сложен и ви отвежда до противоположния край на земното кълбо, близо до Южния полюс. Ако вървите на юг, за да достигнете тази област с обиколка от една миля, ще пътувате в пълен кръг, докато вървите една миля на запад, след което ще се насочите обратно на север, за да достигнете началната си позиция.

Не се чувствайте глупаво ако не можете да отговорите на въпросите на Мъск. Неговата цел не е само да получи отговор, а да види как кандидатите се справят с нетрадиционни въпроси.

Пред CNBC препдриемачът разкрива, че обича да задава и друг въпрос: „Разкажете ми историята на живота си и решенията, които сте взели по пътя и защо сте ги взели? И също така ми разкажете за някои от най-трудните проблеми, върху които сте работили, и как сте ги решили?“

Той споделя още, че иска да разбере за малките подробности, когато потенциалните служители си припомнят как са решили даден проблем. Иска да чуе за детайлите около решението.

Бившият специалист по подбор на персонал на Tesla Мариса Перец казва, че Мъск е бил известен с кратките интервюта, продължаващи около 12 – 13 минути. Сред другите въороси, които обича да задава, са „Какво ви прави правилният човек за моята компания?“ и „Защо да ви вярвам?“.

Прочетете още:

10 любопитни факта за Илон Мъск, които може би не знаете

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

грим, сенки за очи

8 трика в грима, с които ще изглеждате по-млади

румъния

Какво да видим в Румъния?