in

Всичко, което трябва да знаем за целулита

След определена възраст почти всяка жена страда от появата на целулит или т.н. „портокалова кожа“. Това състояние на кожата се появява вследствие на неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан. Най-често тези натртупвания се получават в зоната на бедрата, корема и около ханша.

Според науката съществуват два вида целулит – твърд и мек. Твърдият целулит е по-концентриран и се образува по-близко до мускула. Той трудно се забелязва и обикновено се среща при по-атлетично телосложение, докато мекият целулит не се прикрепя за мускула, а се образува между фиброзните прегради на кожата и тя изглежда набръчкана. Мекият целулит е по-често срещан при жените и се намира по-близо до повърхността на кожата. Той е по-лесен за лечение.

Защо се получава?

Няма доказателства каква е точната причина за появата на целулит. Редица фактори оказват влияние за образуването му. Сред най-честите от тях са нездравословното хранене и недостатъчна хидратация на тялото. Консумирането на много мазни храни и сол влошава целулита.

Хормоните също играят важна роля при образуването на целулит, особено жеснкият полов хормон – естроген. Към натрупването на мазнини отношение имат и хормоните адреналин и норадреналин. Техните нива се повишават и при силен стрес.

Една от най-честите причини за поява на „портокалова кожа“ е липсата на каквато и да било физическа активност. Движението помага за стягане на кожата и поддържането ѝ в добра форма. Заседналият начин на живот създава сериозна предпоставка за поява на целулит.

Негативен ефект върху състоянието на кожата оказват пушенето и прекомерната консумация на кофеин и алкохол. Вредните навици водят до натрупване на токсини в организма.

Как се лекува?

На пазара все още няма нищо, което трайно да премахва целулита. Има обаче редица неща, с които можете да намалите появата му. Много е важно да приемате достатъчно течности през днея и да хидратирате тялото си отвътре. Водата помага за премахване на токсините в тялото, които играят основна роля в образуването на целулита.

От решаващо значение са начинът ви на хранене и физическата активност. Ако искате да намалите или забавите появата на целулит по тялото ви, трябва да се храните здравословно и в менюто ви да присъстват повече плодове и зеленчуци. Избягвайте джънк храните, които са богати на вредни мазнини и опитайте да сведете до минимум консумацията на сол.

Редовните упражнения са от съществено значение. По време на тренировки включвайте упражнения за стягане на краката и седалището. Правете повече клекове, а ако не разполагате с толкова време, опитайте да се придвижвате предимно пеша.

Антицелулитните масажи също действат положително за забавянето появата на целулита. Те могат да се правят както в домашни условия, така и при специалист. При ръчния масаж проблемните зони се обработват чрез масажни движения, като се използват специални антицеллулитни продукти.

За премахване на целулита е популярно и използването на антицелулитна апаратура. Най-предпочитаните процедури са липомасаж, кавитация, радиочестотен лифтинг, лимфен дренаж, електростимулация, вакуумен масаж и мезотерапия.

Сред един от най-ефективните видове антицелулитен масаж, е този с вендуза. При него с помощта на вакуум кожата се изтегля и тъканите се обработват в по-голяма дълбочина. Това позволява да се подобри кръвоотокът към тях, циркулацията на междуклетъчната течност и лимфата и да се предотврати лимфният застой.

Loading

  • Кой според вас е най-ефективният начин да предотвратите появата на целулит?

    A woman makes an anti-cellulite massage with a dry brush.
    • Пиенето на много вода
    • Повече физическа активност
    • Антицелулитни масажи
    • Здравословно хранене
    • Здравословно хранене
    • Всички изброени

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-великите съперничества в историята на бизнеса

Позата на спане има значение